Documentaire ‘Lijp of Lam’ op Suikerunieterrein

GRONINGEN

Op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen gaat vrijdag 3 november de documentaire ‘Lijp of Lam’ in première. Documentairemaakster Alita Smit (24) is voor deze documentaire, op zoek naar de waarheid, in de wereld van alcohol en drugs gedoken.

Smit deed lange tijd onderzoek naar recreatief drugsgebruik onder jongeren in Groningen. Ze merkte dat er een groot taboe over heerst en vroeg zich af waar dit vandaan kwam.

Alcohol

Ze kwam er daarnaast achter dat er een groter onderliggend verhaal is. Dat van het gebruik van alcohol. “Over drugs wordt heel negatief gedaan, maar de alcoholfeestjes zijn veel drukker en chaotischer. En mensen zijn meer agressief”, kreeg Smit te horen op een festival, waar menig bezoeker drugs gebruikte. De documentairemaakster besloot daarop ook in de wereld van alcohol te duiken. “Het is maar alcohol, het is maar een biertje”;veel mensen vonden het niet interessant genoeg om met de documentairemaakster over alcohol te praten. Het is immers normaal alcohol te gebruiken. Maar is dit echt wel zo normaal?

Live filmmuziek

De première van ‘Lijp of Lam’ wordt live begeleid door strijkkwartet Puellae. Aanvang: 20.00 uur. Kaartverkoop: www.nowonlinetickets.nl.
Meer informatie: facebook.com/alitasmitmedia/.

Auteur

Marc Jansen