Muziektheatervoorstelling ‘Goh!?’ in Synagoge Groningen

GRONINGEN

Roeland Busschers en Dick van Veen staan zondag 5 november met klezmerband Mesjogge in Synagoge Groningen. Samen spelen zij de muziektheatervoostelling ‘Goh!?’.

Roeland Busschers en Dick van Veen spelen de rabbijnen Sjammai en Hillel die de toeschouwers meenemen in de bijzondere wereld van de Joodse Tora en Talmoed.

Discussie

Bij de Talmoed, de encyclopedie van de rabbijnse denkwereld, hóórt discussie. Van de rabbijnen Sjammai en Hillel, geleerden die optraden in de tijd vlak vóór Jezus, én van hun leerlingen zijn honderden debatten bewaard gebleven. De twee rebbes waren het soms grondig met elkaar oneens over de interpretatie van de Tora. Toch bleven ze altijd met elkaar in gesprek: Hoe fel de discussies ook opliepen: ze speelden zich af in een sfeer van verdraagzaamheid Het stuk gaat over gastvrijheid, meningsverschillen, vriendschap, interpretatie en verbondenheid; thema’s die nog steeds actueel zijn. Van tijd tot tijd onderbreekt klezmerband Mesjogge het gesprek.

Busschers en Van Veen

Roeland Busschers is PKN-predikant, maar daarvóór ook afgestudeerd in ‘talmoedica’ bij rabbijn Yehuda Ashkenazy. Dick van Veen is oud-PKN-predikant. Beiden werken ook als acteur. Busschers tevens als toneelschrijver, Van Veen onder andere bij de Shakespeare-stukken in Diever.

Mesjogge

Klezmergroep Mesjogge bestaat uit Miranda Manrho (viool en zang), Gerben Renting (percussie, accordeon en zang), Gea Kamphuis (contrabas en zang) en Pieter de Roest (piano, gitaar, trompet en zang).
De voorstelling, die is georganiseerd door DoRe-Café Groningen, duurt van 15.30 tot 16.45 uur. Entree: 7,50 euro.

Auteur

Marc Jansen