Film met orgelbegeleiding Berry van Berkum in Der Aa-kerk in Groningen

GRONINGEN

In de Der Aa-kerk in Groningen wordt woensdag 1 november de film ‘Der Müde Tod’ van Fritz Lang vertoond, met live orgelmuziek van Berry van Berkum. Dit gebeurt in het kader van het Schnitgerfestival.

Der Müde Tod’’ is een Duitse dramafilm uit 1921. De film gaat over een jonge vrouw die probeert haar geliefde terug te halen van de doden. De Oostenrijks filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent Fritz Lang is vooral bekend van films als ‘Metropolis’ (1927) en ‘M’ (1931).

Stomme film

In de tijd dat alle films zonder geluid werden gemaakt, werd de muziek verzorgd door een orkest. En omdat een orgel als een compleet orkest kan klinken, werd al gauw voor het orgel gekozen. Een orgel bleek het perfecte begeleidingsinstrument voor film.

Berry van Berkum

[caption id="attachment_74768" align="alignright" width="120"]Berry van Berkum. Foto: A. Willemse Berry van Berkum. Foto: A. Willemse[/caption] Het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk wordt bij de vertoning van ‘Der Müde Tod’ bespeeld door Berry van Berkum. Hij is actief als improvisator, componist, solist en jazzpianist. Van Berkum is als docent orgel en piano verbonden aan De Lindenberg, centrum voor Kunst en Cultuur om Nijmegen. Het begeleiden van ‘stomme’ films is een van zijn specialiteiten. Het door Stichting Groningen Orgelstad georganiseerde Schnitgerfestival is dit jaar van 31 oktober tot en met 5 november. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten (à € 12,50) zijn verkrijgbaar via www.schnitgerfestival.nl.

Auteur

Marc Jansen