Dansconcert ‘Move It!’ met honderd jongeren

GRONINGEN

‘Move It!’. Onder deze naam voeren het Noord Nederlands Orkest en dansgezelschap Club Guy & Roni dinsdag 7 november in De Oosterpoort in Groningen een dansconcert uit met honderd jongeren.

De jongeren komen van het Ubbo Emmius (vmbo) uit Winschoten, De Bolster (praktijkschool) uit Groningen, het DansKwartier in Zuidlaren en het Groningen Dance Center. Er doen jongeren mee met ervaring, maar vooral ook jongeren die nog nooit op het podium hebben gestaan.

Soundtracks films

Op het programma staan zes choreografieën geïnspireerd op soundtracks uit de iconische films ‘Harry Potter’, ‘The Flight to Neverland’, ‘Pirates of the Caribbean’, ‘How to train your Dragon’ en ‘The dark knight rises’. Tussendoor brengen de jongeren soundscapes ten gehore onder begeleiding van de slagwerkers Stefan Kirschbaum en Johannes Terpstra. Een van de choreografieën wordt verzorgd door de makers van ‘Move it!’; Maxime Landstra, Mohammed Yusuff Boss, Milan Schudel, Léon Masembe en Naomi Miojo.

Dansen op klassieke muziek

In het werkproces leren de jongeren zichzelf en elkaar beter kennen, ontwikkelen ze hun dansvaardigheden en maken ze kennis met klassieke muziek en het symfonieorkest. Muziek waarvan ze zich niet hadden gerealiseerd dat je er op kunt dansen. Het project heeft een maatschappelijk belang omdat jongeren uit diverse lagen van de bevolking in aanraking komen met moderne dans en klassieke muziek. En via de jongeren ook hun ouders of verzorgers, familie, vrienden en buren die naar de voorstelling komen kijken. De gemeente Groningen steunt dit project omdat het laat zien hoe de cultuursector bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken.

Rhythm Is It

Het project is geïnspireerd Rhythm Is It dat in 2004 in Berlijn werd geproduceerd door dirigent Simon Rattle en choreograaf Royston Maldoom. Het NNO voerde dit project in 2011 met Club Guy & Roni voor het eerst uit, met scholieren uit Groningen en Hoogezand. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, Fonds Cultuurparticipatie en Fonds21.
‘Move It!’ is dinsdag 7 november van 20.15 tot 21.15 uur.

Auteur

Marc Jansen