Lezing ‘Constructivisme = functionalisme + communisme’ in Remonstrantse kerk

GRONINGEN

Bernard Hulsman geeft woensdag 8 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing met als titel ‘Constructivisme = functionalisme + communisme’.

Architectuurcriticus Bernard Hulsman zet in deze lezing uiteen hoe de Russische Revolutie na 1917 niet alleen leidde tot een nieuwe politieke orde, maar ook de westerse industriële vormgeving en architectuur heeft veranderd.

Russische Bauhaus

Na de Oktoberrevolutie gingen avant-gardistische kunstenaars en architecten als Vladimir Tatlin, Kazimir Malevitsj en de gebroeders Vesnin een verbond aan met de communistische machthebbers. Uit dit verbond ontstond in de jaren na 1917 het Russische constructivisme oftewel: functionalisme voor een betere wereld. Centrum van het Russische constructivisme was de hogeschool VChOeTEMAS in Moskou, ook wel het 'Russische Bauhaus' genoemd. Hulsman laat in de Remonstrantse kerk horen en zien hoe het Russische constructivisme vooral via het echte, Duitse Bauhaus richtinggevend werd voor het westerse functionalisme. In de eerste jaren na de oprichting van het Bauhaus in 1919 was de beroemde vormgevingsschool georiënteerd op het expressionisme. Pas toen de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy, aanhanger van het Russische constructivisme, in 1923 docent werd aan het Bauhaus, verlegde de beroemdste vormgevingsschool van de twintigste eeuw de koers en werd het Bauhaus de bakermat van het functionalisme. In de lezing wordt ook belicht welke rol De Stijl-oprichter Theo van Doesburg speelde bij deze wending.

Bernard Hulsman

Bernard Hulsman studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Apenrotsen en andere nauwe verwanten. Reis door de wereld van de moderne architectuur’.
De lezing, die georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

Marc Jansen