Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017: Vincent Icke interviewt Ben Feringa

GRONINGEN

Vincent Icke praat maandag 6 november met Nobelprijs-winnaar prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de verbeelding van wetenschap. Hij doet dat in het kader van Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017; ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’. Plaats van handeling is de Noorderlicht Fotogalerie.

Ben Feringa won, samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart, de Nobelprijs voor de Scheikunde met zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. De nanomachines en schakelaars zijn feitelijk bijzondere, door de onderzoekers samengestelde moleculen die zich in een reageerbuisje bevinden. Onder speciaal licht komen ze in beweging en gaan zich als een minuscule motor gedragen. Feringa vindt dat universiteiten een ‘speeltuin’ voor wetenschappers zouden moeten zijn, waar ze zonder beperkingen hun nieuwsgierigheid kunnen volgen. Tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie vindt een wetenschappelijk symposium over het onderzoek plaats, in aanwezigheid van de drie Nobelprijslaureaten.

Jos Jansen

Een opvallend onderdeel van de fotomanifestatie is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en Ben Feringa. Op uitnodiging van Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen liep Jansen enkele maanden mee met het onderzoek van de vakgroep van Feringa, waar wetenschappers en studenten dagelijks hun experimenten uitvoeren. Dit resulteerde in de fotoserie ‘Playground’, die tijdens de fotomanifestatie is te zien in de Der Aa-Kerk.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_74800" align="aligncenter" width="215"] #25 uit de serie 'Playground'. ©Jos Jansen[/caption]

Vincent Icke

[caption id="attachment_74801" align="alignright" width="133"]Vincent Icke. ©Astrid Koppers Vincent Icke. ©Astrid Koppers[/caption] Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij treedt regelmatig op als gast in televisieprogramma's zoals God bestaat niet, Nieuwslicht en De Wereld Draait Door. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn wetenschappelijk werk en zijn inzet voor de popularisatie van de wetenschap. Het gesprek begint om 20.00 uur. Entree: € 4 (of gratis op vertoon van festival-passe-partout). Aanmelding voor vrijdag 3 november via rsvp@noorderlicht.com.

Noorderlicht

De 24ste editie van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie vindt van 22 oktober tot en met 26 november 2017 plaats. Tijdens ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’ is op zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen werk te zien van 74 fotografen uit 26 landen.

Auteur

Marc Jansen