Noord Nederlands Orkest toert met ‘Iconische Filmmuziek’

GRONINGEN

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) toert vanaf donderdag 2 november twee weken door Nederland met ‘Iconische Filmmuziek’. Deze tournee doet donderdag 9 november De Oosterpoort in Groningen aan.

In ‘Iconische Filmmuziek’ combineert het door Christian Schumann gedirigeerde NNO klassieke muziek die later in films is gebruikt met muziek van echte filmcomponisten. Stanley Kubrick was zo’n regisseur die heel effectief gebruik wist te maken van bestaand materiaal. Uit zijn science fiction film ‘A Space Odyssey’ brengt het NNO ‘Also sprach Zarathustra’ van Richard Strauss ten gehore. Onder een heftige vechtscène in ‘A Clockwork Orange’ zette Kubrick juist een vrolijke melodie uit een Rossini-opera. ‘Danse macabre’ – de dodendans – van Saint-Saëns werkt goed als griezelmuziek in ‘Shrek the Third’.

Hadewych Minis

Actrice en zangeres Hadewych Minis neemt de presentatie op zich. Ze studeerde in 1999 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Na de toneelschool vertrok zij naar New York om daar vier maanden Method Acting te studeren aan het Lee Strasberg Theatre Institute. Sinds ze weer terug in Nederland is, schreef ze verschillende rollen op haar naam. Ze is vast verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Op televisie was ze te zien in de serie ‘Majesteit’ (als Maxima) en speelt ze onder andere mee in de serie ‘Koefnoen’. ‘ Ze was in te zien in films als ‘Borgman’, ‘Mannenharten’ en ‘Bloed, Zweet & Tranen. Daarnaast is ze bezig met haar zangcarrière. Met Mike Boddé trad ze op in de muziekvoorstelling ‘Gelukkig met Hadewych en Mike’ en in maart 2012 verscheen haar eerste album.
‘Iconische Filmmuziek’ in De Oosterpoort begint om 20.15 uur.

Auteur

Marc Jansen