‘Artistic Research in the North’: expositie en symposium

GRONINGEN

Onder de vlag ‘Artistic Research in the North’ zijn in november in Groningen de expositie ‘Dwell, Act, Transform’ en het symposium ‘Thought Things’ geprogrammeerd.

De activiteiten zijn geïnspireerd op de theorie theorieën van antropoloog Tim Ingold. “To know things, you have to grow into them and let them grow into you so that they become part of who you are”, is een belangrijke maar moeilijk te vertalen quote van Ingold. Hij beschrijft hierin de wederzijds transformerende wisselwerking tussen de onderzoeker en zijn omgeving. Zijn beschrijving wordt herkend door kunstenaars en ontwerpers die zich verbonden voelen met hun fysieke en sociale omgeving. Tim Ingold noemt op zijn beurt kunstenaars de enige mensen die op dit moment nog echt antropologie bedrijven.

Symposium

Tim Ingold is keynote spreker op het symposium ‘Thought Things’. Onderzoekers uit het domein van de kunsten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen buigen zich tijdens dit symposium zich met binnen- en buitenlandse academici over de meerwaarde van artistiek onderzoek voor zowel de maatschappij als voor traditionelere vormen van academisch onderzoek. Artistic Research in the North is een coproductie van onderzoekers van Kenniscentrum Kunst & Samenleving verbonden aan Academie Minerva en het research center Arts in Society van de Rijksuniversiteit Groningen.
  • De expositie ‘Dwell, Act, Transform’ is van donderdag 2 tot vrijdag 17 november te zien in Academie Minerva (locatie Praediniussingel). Entree: gratis.
  • Het symposium ‘Thought Things’ is vrijdag 10 november in de Doopsgezinde Kerk in Groningen.
Meer informatie: www.hanze.nl/artandsociety.

Auteur

Marc Jansen