Documentaire over Albert Waalkens bij Sociëteit De Harmonie

GRONINGEN

In Sociëteit De Harmonie in Groningen wordt donderdag 9 november op groot scherm de documentaire ‘Boer tussen kunst en koren’ vertoond.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Groninger boer annex galeriehouder Albert Waalkens (1920-2007) overleed. Reden voor Stichting Beeldlijn, maker van documentaires over het culturele en sociale leven in het Noord-Nederland, een film over hem te produceren. Albert Waalkens begon in in 1962 een galerie in de stal van zijn boerderij in Finsterwolde. Hij liet er de meest experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd daarmee een trekpleister voor de jonge avant-garde uit het hele land. In de zomer van 1963 stelde Waalkens langs de openbare weg van Finsterwolde beelden op van tien kunstenaars onder de titel ‘Beelden in Finsterwolde’. Vier jaar later ging hij zelfs ver buiten de grenzen van zijn gemeente met de tentoonstelling ‘Beeld en Route’. Met tweehonderd – voornamelijk abstracte – beelden van 63 beeldhouwers. Dat een herenboer zich bezighoudt met ‘zulke’ kunstenaars viel niet bij iedereen in goede aarde. In oktober 1982 brandde de boerderij van Waalkens volledig af. Na de brand liet Waalkens een nieuw huis annex galerie ontwerpen door architect Gunnar Daan. Het gebouw is opgetrokken uit typische rode Groningse bakstenen en veel glas.

Inleiding

De film wordt ingeleid door Petri Leijdekkers, oud-directeur van Academie Minerva.
Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen