Het Noordelijk Bach Consort brengt 'Trost und Zuflucht'

GRONINGEN

Het Noordelijk Bach Consort geeft zaterdag 11 november een najaarsconcert in de Lutherse kerk in Groningen. Thema is: 'Trost und Zuflucht'.

Het ensemble sluit met de programmering aan bij twee belangrijke herdenkingen. Allereerst is het dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg bevestigde en daarmee de Reformatie inluidde. Verder is het 250 jaar geleden dat componist Georg Philipp Telemann overleed in Hamburg.

Trost und Zuflucht

Het concert opent met de ouverture uit ‘Hamburger Ebb und Fluth van G. Ph. Telemann’. ‘Trost und Zuflucht’ heeft alles te maken met nood en noodsituaties, thema's die aan de orde komen in de drie cantates van J.S. Bach die gespeeld worden. In een van de cantates schreef Bach een uitvoering met vier trombones. Daarom zal ook het ensemble BoneBrass zij medewerking aan het concert verlenen. Verder staat de cantate ‘Aus Tiefer Not schrei ich zu dir’ van Melchior Franck. Van zijn hand is ook een gereconstrueerde versie van het Wilhelmus. Ook hiervan worden enkele coupletten gespeeld en gezongen.
Aanvang: 20.15 uur. Kaartverkoop: www.noordelijkbachconsort.nl.

Auteur

Marc Jansen