‘Tell me a story about America’ in Grand Theatre

GRONINGEN

Onder de noemer ‘Tell me a story about America’ staat vrijdag 10 november in het Grand Theatre een gesprek geprogrammeerd over de rol van de wetenschapper, journalist of kunstenaar in het publieke debat.

Journalist/ publicist Charles Groenhuijsen, Amerika-wetenschapper Tim Jelfs en componiste Julia Wolfe spreken naar aanleiding van de compositie ‘Anthracite Fields’ over de dilemma’s en valkuilen in verhalen over het Amerika ten tijde van Donald Trump. Hoe kan het werk van een wetenschapper zorgen voor een verandering in de publieke beeldvorming? Kan het verhaal van een journalist zorgen voor engagement? Welke invloed hebben kunstenaars op de vorming van de Amerikaanse identiteit? De sprekers zoeken naar de culturele verschillen tussen Amerikanen en Europeanen bij het ontstaan van beeldvorming of ‘opinions’. Kernvraag blijft: welke kansen zijn er om voor nuance te zorgen in een tijd waarin dat niet altijd prioriteit lijkt? Historicus Doeko Bosscher is gespreksleider.

Anthracite Fields

Aansluitend (20.30 uur) wordt Julia Wolfe’s muzikale epos ‘Anthracite Fields’ uitgevoerd. Dit stuk gaat over de ondergang van de kolenmijnen in Pennsylvania rond 1900. Het mijnwerkersrequiem is bekroond met de Pullitzer Prijs voor muziek. Kaarten hiervoor kunnen worden besteld via www.soundsofmusic.nl.
Het programma in het Grand Theatre, dat is georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met het festival Soundsofmusic, begint om 19.15 uur.

Auteur

Marc Jansen