Gast(verkeers)les wethouder Paul de Rook op Nassauschool

GRONINGEN

Groep 7 van de Nassauschool in Groningen heeft vrijdag de lesbrief ‘Tegelijk Groen’ behandeld. Samen met meester Klaas Reitsma gaf wethouder Paul de Rook les over de afspraken die gelden op de ‘alle-fietsers-tegelijk-groen-kruispunten’ in Stad.

Groningen kent de alle-fietsers-tegelijk-groen-kruispunten sinds 1989. Hier steken fietsers gelijktijdig over. De kruispunten - op dit moment zijn het er 29 - zijn ingevoerd om fietsers veilig en efficiënt te kunnen laten oversteken en dode hoek-ongevallen te voorkomen.

VerkeerswijzerGroningen

Vanuit basisscholen kreeg VerkeerswijzerGroningen het signaal dat leerlingen deze kruispunten als verwarrend ervaren. Reden voor VerkeerswijzerGroningen, een samenwerkingsverband van gemeenten en de provincie om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen, een lesbrief te laten ontwikkelen voor leerlingen van groep 7 en 8.

Lesbrief Tegelijk Groen

De lesbrief bestaat uit vijf lessen; twee binnenlessen, twee buitenlessen en een creatieve les. Na een verkenning van de schoolroute op de computer en behandeling van de theorie rond deze kruispunten kunnen leerlingen zelf een kruispunt nabootsen op het schoolplein. De tweede buitenles staat in het teken van het bezoek aan een ‘tegelijk-groen-kruispunt’. Met de slotopdracht kunnen leerlingen het geleerde presenteren aan andere leerlingen.
Meer informatie: www.verkeerswijzergroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen