Eerste Sint Pannekoek zonder Jan Kruis

GRONINGEN

The Big Building in Groningen vormt woensdag 29 november tussen 12.00 en 20.00 uur het decor voor de viering van Sint Pannekoek.

De jaarlijkse traditie om samen - met vrienden, familie of volslagen onbekenden - pannenkoeken te eten zit inmiddels ingebakken in het Groningse leven. Dit jaar is het echter een feest met een rouwrandje. De bedenker en aanstichter van Sint Pannekoek, Jan Kruis, overleed op 19 januari dit jaar. Dat is evenwel geen reden om het feest niet groots en uitbundig te vieren. “Het is juist een eerbetoon aan de geestelijk vader van Jan, Jans en de Kinderen om er weer een succes van te maken”, vertelt organisator Annabelle Spanjaard.

Jij bepaalt wat jij betaalt

De pannenkoeken worden dit jaar gebakken door TOET Pannekoek. TOET maakt gebruik van zoveel mogelijk fairtrade, biologische en lokale producten. Dat de pannenkoeken door professionals gebakken worden, heeft geen gevolgen voor de prijsvoering. Net als voorgaande jaren geldt: ‘jij bepaalt wat je voor je pannenkoek betaalt’. Zo kunnen mensen die wat minder te besteden hebben ook deelnemen aan het feest. De opbrengst van de pannenkoekenverkoop komt ten goede aan een goed doel: ‘Smakelijk Lezen’, een initiatief van Humanitas om laaggeletterdheid tegen te gaan.

Activiteiten

Het pannenkoeken-eten gaat gepaard met activiteiten voor alle leeftijden. Zo wordt The Big Building deels gevuld met springkussens, zullen theatermakers er hun kunsten vertonen, kunnen er spelletjes worden gespeeld stopmotionfilmpjes worden gemaakt, en komt de Wobbel Playground naar The Big Building.

Andere locaties

Sint Pannekoek wordt op meerdere locaties, waaronder in veel buurthuizen, gevierd. Meer informatie hierover op www.sintpannekoekgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen