Lezing over kunstschilder en vormgever Bart van der Leck

GRONINGEN

[caption id="attachment_75397" align="alignright" width="135"] Bart van der Leck in 1956. [/caption]

GRONINGEN – Annelike Brinkman geeft woensdag 29 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over Bart van der Leck, een van de oprichters van De Stijl. Bart van der Leck (1876 – 1958) was een Nederlandse kunstschilder en vormgever die honderd jaar geleden, samen met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, de kunstbeweging De Stijl oprichtte. De leden van De Stijl, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl, streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld.

Rijksluchtvaartschool in Eelde

Bart van der Leck was voorvechter van een gelijkwaardige positie van architect en kunstenaar. Hij wilde dat de architect, letterlijk, ruimte bood aan de kunstenaar. Veertig jaar na de oprichting van De Stijl gaf architect Pierre Cuypers hem die kans bij het ontwerp van de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Van der Leck ontwierp zowel binnen als buiten kleurvlakken in de primaire kleuren van De Stijl op de vlakke architectonische ondergrond. De architect maakte hiervoor tekeningen, waarbij vloer, wanden en plafonds uitgeklapt werden. Op deze tekeningen vulde Bart van der Leck de door hem ontworpen kleurvlakken in. Van de originele kleurvlakken resteren maar weinig. De tekeningen zijn wel bewaard gebleven. Bovendien is een aantal kleurvlakken opnieuw aangebracht, waardoor we een beeld kunnen krijgen van het oorspronkelijke ontwerp. De provincie Drenthe heeft het complex aangekocht en is begonnen met de restauratie

Annelike Brinkman

Annelike Brinkman studeerde af op de kleurontwerpen van Bart van der Leck. In haar lezing neemt ze het publiek mee in de geschiedenis en de achtergronden van zijn ontwerpen.
De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst In Zicht, begint om 19.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

Marc Jansen