Al Gores ‘An Inconvenient Truth 2’ triggert klimaatexperts

GRONINGEN

Tijdens het documentairefestival IDFA in Groningen wordt van 23 tot en met 26 november ‘An Inconvenient Truth 2’ vertoond. Op de filmvertoning vrijdag 24 november volgt een nagesprek onder leiding van wetenschapsjournaliste Anna Gimbrere. Klimaatexperts spreken over innovatieve, duurzame oplossingen in Nederland en specifiek in Groningen.

Waar Al Gore het grote publiek met zijn eerste film ‘An Inconvenient Truth’ doordrong van de ernst van klimaatverandering, roept hij met dit vervolg op tot actie. In ‘An Inconvenient Truth 2’ is te zien hoe Al Gore een energierevolutie ontketent. Van onderaf: met zijn Climate Reality Project leidde hij al 13.000 klimaatactivisten uit 140 landen op om wereldwijd de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Intussen zet hij zijn invloed ook in op het hoogste niveau, in gesprekken met wereldleiders om hen te overtuigen in actie te komen en de uitstoot van broeikasgassen in te dammen. In de film is te zien hoe de verkiezing van klimaatscepticus Donald Trump als president van de Verenigde Staten een klap is in het gezicht van Gore, maar zijn rotsvaste vertrouwen in een positieve uitkomst blijft overeind.

Nagesprek

Het nagesprek op vrijdag 24 november is georganiseerd door Marketing Groningen, het Akkoord van Groningen, het Groninger Forum en het Climate Reality Project. Tijdens dit nagesprek komt de Nederlandse en vooral ook de Groningse inzet tegen klimaatverandering aan bod. Albert de Hoop, burgemeester van Ameland, gaat in op het streven zijn eiland in 2020 energieneutraal te laten zijn. Om dit doel te bereiken, werkt Ameland nauw samen met EnTranCe, het Energy Transition Center uit Groningen. Patrick en Milan van der Meulen, door Al Gore opgeleid tot Climate Reality Leaders, vertellen over Enie.nl, hun Groningse bedrijf dat zonne-energie voor iedereen toegankelijk maakt door de energiemarkt anders te benaderen. Ook Maarten Loonen, onderzoeker op Spitsbergen en universitair docent Arctische ecologie aan de RUG, komt aan het woord. Hij zag met eigen ogen wat de klimaatverandering betekent voor de Noordpool.
De film begint om 19.30 uur in het Groninger Forum. Het nagesprek begint om 21.30 uur.

Auteur

Marc Jansen