Innofest wint European Enterprise Promotion Award

GRONINGEN

Innofest heeft de European Enterprise Promotion Award gewonnen. De prijs werd donderdag uitgereikt in het Estse Tallinn.

Innofest mag zich nu het beste initiatief voor ondernemend ondernemerschap van heel Europa noemen. De internationale jury was unaniem. “Innofest was de absolute winnaar. Zo’n innovatief en effectief initiatief hebben we nog nooit gezien.”

Innofest

InnoFest is een initiatief van acht festivals uit het Noorden: Into the Great Wide Open, Welcome to The Village, Oerol, Eurosonic Noorderslag, TT Assen, Noorderzon, Festival der Aa en Paradigm. Innofest geeft start-ups, bedrijven en studenten met innovatieve ideeën ruimte om hun innovatie op deze festivals te testen. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar oplossingen worden bedacht voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen.

Virtual reality in de zorg

Afgelopen jaar liet Innofest onder andere zien dat een festival een bijzonder testlab is voor zorginnovatie. VRROOM deed verschillende tests en testte op Paradigm in Groningen bijvoorbeeld of drugs gesimuleerd kan worden middels virtual reality. Met honderden festivalbezoekers als proefkonijnen, bleek dit verrassend goed te werken. De ondernemers achter VRROOM gebruiken de drugservaring nu bij hulpverleners, om hen te trainen.

Europese Commissie

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de SME Assembly, het jaarlijkse hoogtepunt voor kleine en midden-kleine ondernemingen in Europa. Het event en de uitreiking zijn een initiatief van de Europese Commissie om kleine en midden-kleine ondernemingen te steunen. De Nederlandse voorrondes werden georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op basis van de voorrondes werden in heel Europa 56 ondernemingen geselecteerd waarvan uiteindelijk twaalf door mochten naar de finale.

Auteur

Marc Jansen