Syrische danser Ahmad Joudeh in Martinikerk

GRONINGEN

De Syrische danser Ahmad Joudeh treedt vrijdag 1 december op in het middenschip van de Martinikerk in Groningen.

Ahmed Joudeh presenteert hierbij zijn dansvoorstelling ‘Syria, the Art’. Deze voorstelling draait om de schoonheid van de Syrische cultuur. Dit als positief alternatief voor al het slechte nieuws dat uit Syrië komt. Ahmed Joudeh, die zelf voor de choreografie tekende, wordt begeleid door enkele Nederlandse danseressen.

Hoofdpersoon documentaire

Ahmad Joudeh is de hoofdpersoon van de documentaire ‘Dance or die’ van Nieuwsuur-journalist Roozbeh Kaboly. In deze documentaire zien we de (dan) 26-jarige Ahmad Joudeh dansen op een dakterras in Damascus, terwijl in de verte geweerschoten klinken. Ahmad Joudeh en Kaboly brengen samen een bezoek aan het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus ,waar hij opgroeide en waar de verwoesting nog groter is dan hij zich had voorgesteld. Samen met zijn moeder bezoeken ze ook Palmyra, de stad waar zij is geboren en opgegroeid. De historische stad was tien maanden lang in handen van IS waar zij tempels, een zuilengalerij en eeuwenoude tombes opblies en in het oude amfitheater executies uitvoerde. Joudeh heeft heel andere herinneringen aan het amfitheater: hij gaf er in 2007 zijn eerste dansshow. In de film danst hij in het verlaten en desolaat uitziende theater alleen voor zijn moeder.

Rebirth

Voorafgaande aan de dansvoorstelling wordt in het koor van de Martinikerk de tentoonstelling 'Rebirth', met foto's van de Braziliaanse kunstenares Sarah Lee van Ahmad Joudeh en zijn collega Daniel Robert Silva, geopend. Deze expositie loopt tot 20 december 2017.
De voorstelling ‘Syria, the Art’ begint om21.00 uur. De expositie wordt om 19.30 uur geopend. Voorverkoop: Stichting Vrolijke Wetenschap, NL54 TRIO 039 047 18 87 ovv: ‘Dance or Die’ (+ het aantal kaartjes).

Auteur

Marc Jansen