Meer dan 10.000 bezoekers voor Jonge Harten

GRONINGEN

Het theaterfestival Jonge Harten, dat van 17 tot en met 25 november plaatsvond op diverse locaties in Groningen, is door meer dan 10.000 mensen bezocht.

Het programma bestond uit meer dan vijftig voorstellingen, workshops, blog- en fotocursussen, nagesprekken, spellen, meet-ups, een Jonge Harten beweging, een feministische bijeenkomst, een jazzz avond, Lars Doberman en twintig feestjes. Het festival werd vrijdag 17 november geopend in het festivalhart aan de Oosterstraat 7a, compleet vormgegeven in Jonge Harten-stijl. Dit kloppende hart van het festival werd door in totaal 1500 mensen bezocht. De Jonge Harten-container op de Vismarkt, waarin De Laatste Generatie uiting gaf aan 20 jaar 20 feestjes, maakte het festival zichtbaar voor het grote publiek. Bijvoorbeeld met een one minute publieksfeestje, een techniekfeestje als cadeau voor alle technici, de voorstelling ‘Nomaden’ als cadeau voor het publiek en een stoelendans, waarbij het stokje werd overgedragen aan de nieuwe directeur Marc Maris.

Paar duizend scholieren

Naast het reguliere avondprogramma, was ook een programma voor scholieren vastgesteld. Een paar duizend scholieren bezochten voorstellingen in Groningen, Veendam en Delfzijl. De helft combineerde dit met het Hartenjagerstraject of een workshop, en 80 procent deed een reflectieles na afloop. Verder was er de pilot van het Jonge Harten Atelier. Een nieuwe en intensievere vorm van voorbereiding voor leerlingen van middelbare scholen, waarbij de leerlingen in de voorbereiding zelf de vloer op gaan. Het Atelier stond zeven keer geprogrammeerd. Ook de voorstelling ‘Skûmbek’ was voor jongeren bedoeld. Deze voorstelling, een coproductie met Tryater, was in het kader van Station Noord gemaakt door Karel Hermans en Aukje Schaafsma. De twintigste editie werd afgesloten met het fantastische eindfeest Clash #3 x Jonge Harten, waarmee een nieuwe impuls werd gegeven aan het oorspronkelijke eindfeest van Jonge Harten. Jonge Harten vindt in 2018 plaats van 16 tot en met 24 november.

Auteur

Marc Jansen