Film over Kautokeino-oproer van 1852 bij Scandinavische Vereniging Groningen

GRONINGEN

De Scandinavische Vereniging Groningen heeft voor donderdag 7 december een filmavond over het Kautokeino-oproer van 1852 georganiseerd. Hierbij wordt in het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de film ‘Het Kautokeino-oproer van 1852’ vertoond.

Een groep Samen doodde 8 november 1852 de handelsman en de politiefunctionaris van het dorp Kautokeino. Dit gebeuren staat bekend als het Kautokeino-oproer. Over de achtergronden van deze historische gebeurtenis, die zowel voor de Noren als de Samen traumatisch is geweest, verscheen in 2008 een film van de hand van de Samische filmregisseur Nils Gaup. De regisseur is een rechtstreekse afstammeling van een van de leiders van het oproer. Zijn film is geen documentaire maar een speelfilm, waarin hij zijn interpretatie geeft van de gebeurtenissen. Niettemin overheerst onder het Noorse bioscooppubliek het idee dat de film de weergave is van het ware verhaal. In de film volgen we de ontwikkelingen en hun impact op het dagelijks leven van rendierhouders zoals gezien door de ogen van Gaups overovergrootmoeder.

Korte inleiding

De film, die anderhalf uur duurt, wordt kort ingeleid door Nellejet Zorgdrager . Zij vertelt over enkele feitelijke achtergronden van het oproer. Ook zal de onderlinge familierelatie van de belangrijkste oproerlingen worden toegelicht. Nellejet Zorgdrager is cultureel-antropoloog, gespecialiseerd in de Samische cultuur. Haar onderzoek naar de Kautokeino-opstand in Noord-Noorwegen heeft haar wereldwijde bekendheid bezorgd, en de film die op basis van haar bevindingen is gemaakt heeft overal veel waardering gevonden. In de film worden vier verschillende talen gesproken. De film is echter voorzien van een Nederlandse ondertiteling.
Zaal: 1312.0013. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 3,50 euro (SVG-leden gratis).
https://youtu.be/7reTyWaS_rg

Auteur

Marc Jansen