‘Moeders & Monumenten’: lezing over grafmonumenten in Rome

GRONINGEN

Jan L. de Jong geeft donderdag 7 december in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing getiteld: ‘Moeders & Monumenten’. Deze voordracht gaat over grafmonumenten in Rome in de vijftiende en zestiende eeuw.

De wereld is altijd door evenveel mannen als vrouwen bevolkt geweest. Deze gelijke verdeling is niet terug te zien in het aantal grafmonumenten in Rome uit de vijftiende en zestiende eeuw. Wie daar in kerkgebouwen op zoek gaat naar graven, zal vooral stuiten op monumenten voor mannen. Maar hoe werd een moeder voorgesteld, om welke eigenschappen werd zij gewaardeerd? En welke gevoelens spreken uit grafmonumenten die moeders oprichtten als zij alleen achterbleven na het overlijden van hun man en kind(eren)? Jan L. de Jong is universitair hoofddocent bij de vakgroep Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro. Aanmelden: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050 - 318 8651.

Auteur

Marc Jansen