Tentoonstelling ‘Popmuziek in Groningen’ in UB

GRONINGEN

In de Universiteitsbibliotheek (UB) Groningen wordt woensdag 6 december de expositie ‘Popmuziek in Groningen, door de jaren heen’ geopend. Dit gebeurt met een kort optreden van ‘Nederlands Onbekendste Popster’ Meindert Talma.

De UB heeft altijd speciale aandacht besteed aan publicaties vervaardigd in of handelend over stad en provincie Groningen. In die collectie bevinden zich ook veel werken over popmuziek in Groningen. Een groot aantal daarvan wordt nu tentoongesteld in het trappenhuis op de derde verdieping van de UB Binnenstad.

Groninger Springtij

De expositie toont boeken en andere publicaties over popmuziek in Groningen door de jaren heen. Zo wordt het fameuze Groninger Springtij behandeld: de periode aan het eind van de jaren zeventig toen kroegen in Groningen langer open mochten blijven als er livemuziek was. Dit vormde een enorme stimulans voor jonge bandjes; onder andere Herman Brood & His Wild Romance beleefde hierdoor zijn eerste successen, evenals Jan Rot & the Streetbeats, White Honey en Solution. Verder zijn platenhoezen, foto’s, filmpjes en andere parafernalia uit de Groningse popscene te zien.

Opening

De tentoonstelling wordt geopend met een optreden van Meindert Talma. Hij releaste onlangs ‘Je denkt dat het komt’, het tweede deel van zijn autobiografische romancyclus over zijn ontwikkeling als popmuzikant. Bij deze roman is ook een cd uitgebracht, op het bekende platenlabel Excelsior. Talma zal enkele liedjes van deze cd ten gehore brengen. Aanvang: 15.30 uur. Entree: gratis.
De expositie loopt tot en met zondag 4 maart.

Auteur

Marc Jansen