The Northern Consort en Dualis met ‘Stelling 96’ in Martinikerk

GRONINGEN

The Northern Consort en kamerkoor Dualis staan zaterdag 9 december met het enigszins rebelse programma ‘Stelling 96’ in de Martinikerk in Groningen.

De Duitse theoloog en reformator Maarten Luther wordt beschouwd als de grondlegger van het protestantisme en voorvechter van meer vrijheid voor de gelovigen van zijn tijd. In geschriften, debatten én natuurlijk zijn beroemde 95 stellingen aan de deur van de kerk in Wittenburg in 1517, stelde hij de misstanden van toen krachtig aan de kaak.

Stelling 96

Vijfhonderd jaar later is aan scholieren, bejaarden en vluchtelingen gevraagd welke stelling zíj nu op een deur zouden willen timmeren. Componiste Yaël Levy heeft de hedendaagse hartenkreten vervolgens verwerkt in de nieuwe compositie: ‘Stelling 96’. Deze compositie is geschreven voor koor, spreekstemmen en barokensemble. De gezongen en gesproken teksten in dit hedendaagse werk komen dus niet van Luther, maar van Groningers van diverse pluimage en afkomst. Verder staan de Lutherse Mis BWV 235 van J.S. Bach en ‘Immortal Bach’ van Knut Nystedt op het programma.

Tafelrede

Omdat Luther in zijn tijd regelmatig 'tafelredes’ - waarin hij geestdriftig en fanatiek zijn ideeën over een betere wereld poneerde - hield, klinkt in ‘Stelling 96’ ook zo’n tafelrede. De in Groningen opgegroeide actrice en schrijfster Nhung Dam neemt deze voor voor haar rekening. Zij spreekt tussen de muziekstukken in.
Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie/ kaartverkoopt: www.northernconsort.nl.

Auteur

Marc Jansen