Zeventien | 17 in Der Aa-kerk in Groningen

GRONINGEN

Prime presenteert van van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december in de Der Aa-kerk in Groningen het project ‘Zeventien | 17’. Dit project is geïnspireerd op de kerstvloed van 1717, de stormvloed die duizenden levens eiste.

Water en de impact van een natuurramp zijn het uitgangspunt voor interactie tussen een multimedia-installatie van de Groninger kunstenaar Dennis Molema en livemuziek van onder meer Jan Klug, Slagwerk Den Haag, Shapeshift en vier Groninger koren.

Onder de Kerstvloed

Dennis Molema ontwierp de bewegende lichtinstallatie die in het weekend van 8 tot en met 10 december te zien is in de Der Aa-kerk. De installatie ‘Onder de Kerstvloed’ creëert een zeespeigel door een plat licht te schijnen op een maquette. Multimedia-instrumentalist Jan Klug maakte een geluidsplan bij Mollema’s installatie. Een soundscape van geluidsgolven die zowel autonoom als met live-muzikanten inzetbaar is. Met daarin geluidsgolven die zo laag zijn dat ze alleen voelbaar zijn. En met de klank van de kerkklokken van de Groninger kerken die tijdens de kerstvloed in 1717 als ‘alarm’ luidden.

Vitreous Space

Vrijdag 8 december (20.00 uur) speelt Slagwerk Den Haag in de Der Aa-kerk ‘Vitreous Space’. Klanken van klokken, bellen, water en wind zullen zich daarbij verspreiden door de kerk. Met muziek van minimal componisten als Luther Adams, James Tenney, Kate Moore, Anthony Fiumara en Peter Garland.

Lacrimosa

Zaterdag 9 december ‘(20.00 uur) speelt het zevenkoppige strijkersensemble Shapeshift ‘Lacrimosa’, een eigentijds requiem van de jonge componist Maxim Shalygin. Shalygins eigen ‘Lacrimosa bestaat uit dertien delen, die deels wel, maar deels ook niet een religieuze lading lijken te hebben.

The ballad of the Salt Water

Zondag 10 december (16.00 uur) gaat de nieuwe compositie ‘The Ballad of the Salt Water’ van Douwe Eisenga in première. Dit in combinatie met muziek van Eric Whitacre, Emil Råberg en Peter Gabriel waarin water en natuurgeweld de rode draad vormen. Eisenga schreef ‘The Ballad of the Salt Water’ voor orgel en drie koren. Naast ‘The Ballad of the Salt Water’ klinken ook andere werken met associaties op de kerstvloed van 1717. De werken worden uitgevoerd in een doorgaande vorm, zonder pauzes tussen de werken. De verschillende uitvoerenden musiceren vanuit verschillende plaatsen in de Der Aa-kerk. Uitvoerenden zijn onder andere het Noordelijk Vocaal Ensemble, Jong Vocaal Groningen en Tous les Oiseaux.
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.

Auteur

Marc Jansen