Nederlandse Bachvereniging met Bachs Weihnachts-Oratorium in De Oosterpoort

GRONINGEN

De Nederlandse Bachvereniging staat dinsdag 12 december met Bachs Weihnachts-Oratorium in De Oosterpoort in Groningen.

In Bachs Weihnachts-Oratorium komt het hele kerstverhaal voorbij: de engelen, het kindje in de stal en de herders. Met – zoals altijd bij Bach – muziek die elk woord kleur en sfeer geeft. Dirigent Jos van Veldhoven: “Toen Bach het Weihnachts-Oratorium schreef, wilde hij laten zien wat hij kon. Hij was bijna vijftig en had veel orgelwerken en een enorme hoeveelheid cantates geschreven. Rond die tijd ging hij grote verzamelingen aanleggen waarin hij zijn meesterschap toonde.” Zo’n verzameling is het Weihnachts-Oratorium. “Net als de Hohe Messe stijgt het Weihnachts-Oratorium over tijd en ruimte heen. In beide gevallen maakt Bach een masterplan - een staalkaart waarin de hij hoogtepunten aan elkaar rijgt.”

Gerecycled

Conform de muzikale mores van zijn tijd recyclet Bach op grote schaal eigen composities in het Weihnachts-Oratorium. Zelfs de muziek van het beroemde openingskoor is ontleend aan eerder werk. Jos van Veldhoven: “De techniek van hergebruik doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de muziek, maar bevestigt die juist. Ook in Bachs parodieën zijn de affecten raak, omdat hij waar nodig altijd iets verandert of toevoegt. Er is veel meer sprake van evolutie dan van hergebruik. Ik zie en ervaar het bijna steeds als nieuwe muziek.” Solisten zijn de uitvoering van het Weihnachts-Oratorium zijn Miriam Feuersinger (sopraan), Meg Bragle (alt), Benedikt Kristjánsson (tenor) en Tobias Berndt (bas).
Aanvang: 19.30 uur. Meer informatie: www.bachvereniging.nl / www.allofbach.com.

Auteur

Marc Jansen