Internationale stagemarkten Alfa-college

GRONINGEN

Het Alfa-college houdt volgende week een internationale stagemarkt op de locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg.

Internationale bedrijven informeren studenten en medewerkers over de mogelijkheden in het buitenland. In Groningen staat de internationale stagemarkt dinsdag 12 december (11.30 - 14.45 uur) geprogrammeerd op de locatie aan de Admiraal de Ruyterlaan 2. Woensdag 13 december is de markt op de locatie aan de Boumaboulevard 573 (11.30 – 14.45 uur). Donderdag 14 december is de internationale stagemarkt van 10.30 tot 12.30 uur op de locatie aan de Kluiverboom 3 en van 13.30 tot 16.00 uur op de locatie aan de Kardingerweg 48.

Buitenlandse stage

Steeds meer mbo-studenten van het Alfa-college gaan op buitenlandse stage, naar Duitsland, Spanje, Malta, Curaçao of de Verenigde Staten. De afdeling Internationalisering van het Alfa-college stimuleert studenten ook de grens over te gaan. Net terug van tien weken stage op Malta vertelt Annemiek Luppes, student Marketing en Communicatie: “Op Malta en op school was er een contactpersoon waar je terecht kon voor vragen. Maar er wordt ook veel eigen verantwoordelijkheid gevraagd. Dat is heel goed voor je zelfontwikkeling. Als je ouders niet in de buurt zijn, moet je alles zelf oplossen. Heel leerzaam. Ik liep stage als medewerker marketing & communicatie bij een makelaar. Daarnaast volgde ik Engelse lessen, waardoor mijn taalniveau is gestegen van B1 naar B2. Het is wel weer wennen om terug te zijn in Nederland. Ik heb het soms koud!” Ook Emiel Oosten moet wennen na zijn verblijf in Italië, waar hij marketingmedewerker was bij een meubeldesigner. “Ik heb redelijk wat Italiaans opgepikt. De mensen waren ontzettend aardig. Nu ik terug ben in Nederland, realiseer ik me hoe luxe we het hebben. Ik ben ook veel zelfstandiger geworden. In het buitenland moet je zelf contact maken met de mensen. Voordat we de presentatie op school kregen, wist ik niet dat er zoveel mogelijkheden waren om naar het buitenland te gaan. ik zou het iedereen aanraden. Het is een superervaring die ik niet had willen missen.”

Stijgende lijn

Hoofd Internationalisering Hanneke Smid ziet het aantal studenten dat op stage gaat stijgen. “We stimuleren op allerlei manieren dat studenten de stap zetten en blijkbaar werkt het. In 2014 gingen 211 studenten op stage in het buitenland. In 2016 zaten we op 776 studenten; doordat we naast stage ook groepsprogramma’s aanbieden rondom burgerschap en taal of het volgen van een beroepsmodule. Ook in 2017 zien we een stijgende lijn.” “We informeren studenten door presentaties in de klas te geven. De studenten worden geholpen, bij het indienen van de aanvraag tot en met het regelen van de accommodatie. Met subsidie van Erasmus+ is het voor veel studenten betaalbaar om naar het buitenland te gaan.”

Auteur

Marc Jansen