Futuristisch winterlichtfestival OrbitFest in Groningen

GRONINGEN

De binnenstad van Groningen is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december toneel van de vierde editie van het futuristische winterlichtfestival OrbitFest.

Tijdens dit gratis toegankelijke festival kunnen bezoekers de binnenstad ervaren als Heliopolis, Stad van de Toekomst. Noordelijke makers en hackers nemen de stad onder handen met zintuiglijke lichtinstallaties en kunstwerken. Met hun vernieuwende werk reflecteren ze op de uitdagingen voor architectuur en infrastructuur in de nabije toekomst, een toekomst waarin hoog ingezet moet worden op duurzaamheid. Bezoekers wordt gevraagd kennis te maken met en te fantaseren over toekomstige stedelijke ontwikkelingen.

Futuristische binnenstad

OrbitFest is een productie van stichting ColorC. Deze stichting houdt zich bezig met de verbinding van kunst en samenleving. OrbitFest is een expositie van vernieuwende lichtwerken voor een breed publiek met daaromheen proefjes in het winterlab, flitslezingen, communityprojecten en workshops. Daarbij werkt OrbitFest dit jaar intensiever samen met het nautische festival WinterWelVaart, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt (zie elders in deze krant). Op het water, tussen en op de schepen zijn lichtwerken van OrbitFest te zien. Deelnemende locaties zijn: Synagoge Groningen, Kleine der A, Hoge der A, Der Aa-kerk, Groninger Museum, Sociëteit de Harmonie en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Tips

De organisatoren Aglaya Koika en Bouke Mekel hebben enkele tips. Aglaya Koika: “Wat je zeker niet mag missen is de videoprojectie ‘OR(B)ACLE’ van Hannes Andersson op de noordzijde van de Der Aa-kerk. Het benadrukt de prachtige architectuur en voegt daar een futuristisch tintje aan toe.” Bouke Mekel: “In de synagoge hebben we allerlei nieuwe interactieve noordelijke installaties en presentaties geprogrammeerd, waar veel valt te ontdekken. Ook heel bijzonder is ‘RUIM’ van Sander van der Bij en David de Jong, een exclusieve multimediale voorstelling op vrijdagavond in de Der Aa-kerk. Voor 5 euro kun je een reis in een ligcapsule maken langs mysterieuze planeten.”

Interactie

Bezoekers kunnen op het Kleine der A de interactie aangaan met de expositie en de gebouwen. Voor het festival is de app ‘Iki’s Quest: Heliopolis’ ontwikkeld waarmee bezoekers op festivallocaties puzzels kunnen oplossen. Bezoekers kunnen met een 0RBIT1IGHT, een speciaal voor het festival ontwikkelde LED-lamp met 58-kleurpatronen, een creatieve draai geven aan festivalvideo’s en -foto’s.

Sneak preview

In Synagoge Groningen staat donderdag 14 december al een sneak preview van OrbitFest geprogrammeerd. Belangstellenden kunnen van 18.00 tot 21.00 uur al enkele lichtinstallaties bezichtigen en onder het genot van een hapje en een drankje meebouwen aan Heliopolis, de Stad van de Toekomst.
OrbitFest is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december tussen 15.00 en 22.00 uur te bezoeken. Meer informatie: www.orbitfest.com.

Auteur

Marc Jansen