Groninger première ‘Manifesto’ in RKZbios

GRONINGEN

In de RKZbios in Groningen wordt zowel zaterdag 16 als maandag 18 december de film ‘Manifesto’ vertoond. Deze film van de Duitse kunstenaar/ filmmaker Julian Rosefeldt was nooit eerder in Groningen te zien.

‘Manifesto’ geldt als audiovisueel eerbetoon aan verschillende (kunst)manifesten van de twintigste eeuw; van futurisme en dada tot popart en de regels van het manifest Dogma 95. Cate Blanchett koppelt de teksten in dertien hoofdstukken aan dertien personages, waaronder een dakloze man, een fabrieksarbeider, een punker en een lerares. Julian Rosefeldt putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en denkers en schoot de film in twaalf dagen in en rondom Berlijn. De film begint beide keren om 20.30 uur.

Auteur

Marc Jansen