Einde ‘Uut de Hoogte’ definitief

GRONINGEN

Stichting SpeelGoud heeft vorige week benadrukt dat het einde van het theaterfeuilleton ‘Uut de Hoogte’ na 23 december definitief is. Stichting SpeelGoud blijft wél bestaan. Ze is zelfs al gestart met de ontwikkeling van een nieuw theaterproject.

Het feuilleton, dat in 2014 werd bedacht door regisseur Jack Nieborg en geschreven werd door Jan Veldman en Frank den Hollander, komt met de twaalfde aflevering, die gisteren in première ging, definitief ten einde. “We krijgen regelmatig de vraag of we doorgaan”, vertelt zakelijk leider Emil Klok. “En dat is best logisch, vorig jaar zijn we immers óók doorgegaan.” “We willen stoppen op het hoogtepunt”, vult regisseur Jack Nieborg aan. “Het laatste wat je wilt, is iets uitmelken tot er niets meer in zit. Op deze manier kunnen de families Lutje en Bloem-Potje-Dijksterhuis denkbeeldig in de hoofden van ons publiek blijven voortbestaan.”

Succesvolle formule

“Stichting SpeelGoud is opgezet om ‘Uut de Hoogte’ mogelijk te maken. Ze blijft echter ook na ‘Uut de Hoogte’ bestaan. “We willen bijzondere voorstellingen blijven maken”, zegt Klok. “Het is wel gebleken dat de formule van ‘Uut de Hoogte’ enorm succesvol is. Het trekt een groot, maar vooral ook héél divers publiek. Inwoners uit de volkswijk De Hoogte genieten zij aan zij met leden van de Rotary van het wel en wee van de personages. Rijk naast arm, mensen die nooit eerder een theater van de binnenkant hebben gezien naast doorgewinterde cultuurfanaten. Dat effect streefden we na, maar het is toch héél bijzonder om te zien dat het ook echt werkt.

Humor verbindt

Dat heeft te maken met de vorm waarin de voorstelling gemaakt is, denkt Jack Nieborg. “Het is niet zwaar, het is niet moeilijk, het is een avondje plezier, en dat twaalf keer. En tegelijkertijd schuwen we toch de gevoelige onderwerpen niet; dood, afscheid, aardbevingsproblematiek, genderdiscussies en ga zo maar door. Dat was ook het uitgangspunt van deze voorstellingenreeks: door een onderwerp humoristisch neer te zetten ben je eerder geneigd een andere kant van het verhaal te zien, en kun je misschien van mening veranderen. Mensen die anders in het leven staan, kunnen door samen plezier te hebben, verschillen overbruggen. Humor relativeert en verbindt, het is smeerolie voor de nuance. En ik denk dat ‘Uut de Hoogte’ daarin heel waardevol is gebleken.” Ook het feit dat ‘Uut de Hoogte’ bestond uit verschillende afleveringen waarbij de personages vage bekenden van het publiek werden, werkte in het voordeel van het feuilleton. ‘Je wilt toch zien hoe het met hen verder gaat”, zegt Nieborg.
Aflevering 12 speelt vanaf nog tot en met 23 december in het Der Aa-Theater. De voorstellingen zijn bijna allemaal uitverkocht.

Auteur

Marc Jansen