Kerstvoorstelling voor kinderen in Nieuwe Kerk

GRONINGEN

In de Nieuwe Kerk in Groningen wordt op kerstavond (zondag 24 december) een kerstvoorstelling voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar gegeven.

De kerk wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot levende kerststal, mét een ezel. Vanwege de grote belangstelling voor deze voorstelling zijn er, net als vorig jaar, twee voorstellingen. Dominee én schrijver van het script Evert Jan Veldman: “Onze kinderkerstnachtdienst trekt jaarlijks de belangstelling van ruim zeshonderd kinderen en hun (groot)ouders en wint nog steeds aan populariteit. Om niemand te hoeven teleurstellen geven we sinds vorig jaar twee voorstellingen: één om 18.00 uur en één om 19.30 uur.”

Amateurtoneel

De hoofdrol in de voorstelling is voor ezeltje Eppo. Hij vertelt herder Jesse het verhaal van de kerstnacht. Jozef en Maria en hun pasgeboren kindje Jezus ontbreken uiteraard niet. Amateurtoneelspelers uit onder andere de Hortusbuurt en leden van de Nieuwe Kerkgemeente vertolken de rollen van (de stem van) de ezel, de herders, de engelen en de wijzen. Bovendien zijn enkele Syrische vluchtelingen betrokken bij de voorstelling. De scènes uit het eeuwenoude kerstverhaal spelen zich af op verschillende plekken in de Nieuwe Kerk.

Regie

De regie van de voorstelling is in handen van Jantine Landman-Zuur. Zij is in het dagelijks leven ontwikkelingspsycholoog en is daarnaast betrokken bij verschillende projecten rondom zingeving, wetenschap, toneel en kunst. Muziek speelt een belangrijk rol in de voorstelling. Een gelegenheidsorkest onder leiding van Margreet Ravensbergen begeleidt de kerstliedjes.
De voorstelling duurt beide keren 45 minuten. De toegang is gratis. Meer informatie: www.nieuwekerkgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen