Synagoge Groningen Tweede Kerstdag geopend

GRONINGEN

De synagoge aan de Folkingestraat in Groningen is Tweede Kerstdag geopend voor het publiek. Daarbij staan wandelingen door de voormalige joodse buurt en rondleidingen door de synagoge geprogrammeerd.

Tussen 13.00 en 17.00 uur begint op ieder heel uur een rondleiding door de monumentale synagoge uit 1906. De toer door het gebouw voert de deelnemers eerst naar het religieuze gedeelte (de 'sjoel') waar zaterdags diensten worden gehouden. De rondleider geeft er uitleg over de rituelen en gebruiken tijdens de dienst. Ook wordt verteld over de architectuur van de synagoge, die wordt gekenmerkt door de Moorse stijl. Door deze stijl heeft de Groningse synagoge iets van de beroemde Mezquita in Cordoba.

Vrouwengalerij

Letterlijk hoogtepunt is het bezoek aan de voormalige vrouwengalerij op de verdieping van de synagoge. In deze grote ruimte bevindt zich het educatiecentrum Cool in Sjoel. De deelnemers aan de rondleiding kunnen er een koosjere keuken binnenstappen en een joodse huwelijksceremonie (choepa) meemaken. Ook is er veel te zien over de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Tenslotte wordt het mikwe (ritueel bad) in het Rabbinaatshuis getoond. Het mikwe uit 1890 werd ruim drie jaar geleden ontdekt na enkele decennia lang onder een dikke laag puin en beton bedolven te zijn.

Joodse buurtwandelingen

De joodse buurtwandelingen voeren door de voormalige Joodse buurt van Groningen, met als hoogtepunten de vijf monumentale kunstwerken in de Folkingestraat die aan het verleden van de joodse buurt herinneren, de Stolpersteine waarvan er onlangs weer nieuwe zijn aangebracht en de jeugdsynagoge (thans gymzaal) aan de Folkingedwarsstraat die na de Tweede Wereldoorlog als hoofdsynagoge van Groningen diende.
Meer informatie: www.synagogegroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen