Noordelijk Scheepvaartmuseum en Noorderzijlvest lanceren ‘Dijk van de toekomst’

GRONINGEN

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en waterschap Noorderzijlvest lanceren de kinderontwerpwedstrijd ‘Dijk van de toekomst’.

Het museum en het waterschap roepen kinderen van 6 tot en met 13 jaar op zich te buigen over de vraag hoe de dijk van de toekomst eruitziet. Jonge creatieve denkers mogen hun idee uitwerken op papier, als maquette of (lego)bouwwerk, of in een filmpje of vlog. De vijftien meest creatieve ontwerpen krijgen tijdelijk een plekje in het museum en drie winnaars worden een dagje ‘jeugddijkwerker’. De wedstrijd vindt plaats ter gelegenheid van de expositie over de Kerstvloed 1717 die tot en met 11 maart in het museum te bezichtigen is.

Dijkversterkingsopgaven

Nederland is met 3767 kilometer zeedijken en duinen de best beschermde Delta ter wereld. En dat willen we natuurlijk zo houden. Maar de zeespiegel stijgt en onze bodem daalt. De komende decennia staan Rijkswaterstaat en de waterschappen voor enorme dijkversterkingsopgaven. Dat moet sneller en goedkoper. En met oog voor omwonenden, ruimtelijke kwaliteit en natuur. Dat vraagt om innovatieve dijkontwerpen en verdergaande samenwerkingen. “Wij kunnen als volwassenen allerlei vernieuwende ideeën hebben”, legt Eisse Luitjens, lid van het dagelijks bestuur van Noorderzijlvest, uit. “Maar wij zijn heel benieuwd hoe kinderen daar naar kijken. Zij laten zich veel minder remmen door conventies, denken minder in ‘onmogelijkheden’ en hebben vaak oog voor dingen die wij al lang niet meer zien. Dat leidt soms tot hele verrassende ideeën”.

Van verleden tot heden

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft voor de tentoonstelling over de Kerstvloed de samenwerking met Noorderzijlvest gezocht. “We vonden het belangrijk om een link te maken tussen het verleden en het heden”, legt Michèlle Corbier van het museum uit. “De Kerstvloed uit 1717 is de laatste overstroming die Groningen meemaakte. En sinds 1953 heeft de zee de rest van Nederland ook niet meer kunnen grijpen. Maar daar wordt dagelijks wel heel hard aan gewerkt. We vonden het mooi om ook dat stukje in de tentoonstelling mee te nemen”.

Wedstrijd

Jonge deelnemers kunnen een scan, foto of filmpje tot 12 februari mailen naar info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl. Een jury bestaande uit een dijkwerker, kunstenaar en de directeur van het museum, kiest de vijftien ontwerpen uit die in het museum worden getoond. Tijdens de feestelijke onthulling op 21 februari worden de uiteindelijke drie winnaars bekend gemaakt; één per leeftijdscategorie.

Auteur

Marc Jansen