Musica Antiqua Nova viert zesde lustrum met pianoforte festival

GRONINGEN

Musica Antiqua Nova (MAN) bestaat in 2018 dertig jaar. Ze viert dit zesde lustrum met een pianoforte festival, bestaande uit drie zondagmiddagconcerten met voor pianoforte gecomponeerde muziek.

De pianoforte is het instrument waarvoor het grootste deel van wat nu de pianoliteratuur wordt genoemd, oorspronkelijk is geschreven. Mozart, Beethoven, Schuman en Brahms hebben hun pianoconcerten en sonates nooit op een andere manier gehoord dan op de pianoforte. Hoewel de komst van de Steinway en de Bechstein nadien bepaald geen achteruitgang bleken, heeft MAN als doelstelling de huidige concertbezoekers de 'musica antiqua' te laten horen. Vandaar het uit drie zondagmiddagconcerten bestaande festival met voor pianoforte gecomponeerde muziek. Deze muziek wordt gespeeld door internationaal geroemde musici. De concerten zijn in de Lutherse kerk in Groningen.

Programma

De Russische pianiste Olga Pashchenko bijt zondag 4 februari (15.00 uur) het spits af met de pianosonates van Ludwig van Beethoven en Schuberts Wanderer-fantasie. Zondag 11 februari (15.00 uur) is het de beurt aan Nederlands beste fortepianist Ronald Brautigam. Hij speelt op twee fortepiano’s pianosonates van Beethoven.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76715" align="aligncenter" width="215"] Ronald Brautigam. Foto: MAN[/caption] Voorafgaand aan dit concert wordt een film vertoond over de restauratie van historische fortepiano’s door het atelier van Edwin Beunk. Aan deze film werkten ook een groot aantal beroemde (forte)pianisten mee. De filmvertoning begint om 13.30 uur. De reeks wordt zondag 18 februari (15.00 uur) afgesloten met vierhandig samenspel van werk van Schubert door Veerle Peters en Jan Vermeulen op een originele Trödlin fortepiano.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76713" align="aligncenter" width="431"]Jan Vermeulen en Veerle Peters. Jan Vermeulen en Veerle Peters. Foto: MAN[/caption] Toegangsprijs: € 25 (tot 30 jaar, Stadjerspas: € 12,50). Een passe-partout kost € 50. Meer informatie: www.musicaantiquanova.nl.

Auteur

Marc Jansen