Lezing over Spinoza in filosofisch café in Groningsch Odd Fellow-huis

GRONINGEN

Filosoof Miriam van Reijnen geeft donderdag 11 januari een lezing in het Groningsch Odd Fellow-huis in Groningen. Zij doet dat tijdens een filosofisch café, georganiseerd door De Drie Schakels Loge No. 7.

In haar lezing, getiteld: ‘Spinoza, de geest is gewillig, maar het vlees is sterk’, brengt Miriam van Reijen de nog steeds actuele en realistische gedachtewereld van de Nederlandse filosoof Spinoza voor het voetlicht. Ze gaat onder meer in op de emoties - zoals wrok, angst, droefheid, jaloezie en schuld - die zo belastend kunnen zijn. Deze gevoelens komen vaak voort uit ‘onware gedachten over de werkelijkheid’. Ook wordt in deze lezing aandacht geschonken aan het al dan niet aanwezig zijn van een ‘vrije wil’; volgens Van Reijen bestaat de vrije wil niet.

Miriam van Reijen

[caption id="attachment_76865" align="alignright" width="156"] Miriam van Reijnen.[/caption] Dr. Miriam van Reijen (1946) doceerde jarenlang aan verschillende universiteiten en hogescholen. Zij is bestuurslid van Vereniging Het Spinozahuis en van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP). Zij schreef onder meer ‘Filosofie en hulpverlening’ (1984) en ‘Filosoferen over emoties’ (1995), en trad op als redacteur/ auteur van het boek ‘Emoties. Van stoïcijnse apatheia tot heftige liefde’ (2005). In de reeks Denkers verscheen haar monografie ‘Spinoza – De geest is gewillig, maar het vlees is sterk’ (2008). In 2010 promoveerde ze op ‘Het Argentijnse gezicht van Spinoza –Passies en politiek’.
Het filosofisch café begint om 20.00 uur. Entree: 5 euro. Aanmelding:jeronimussuer@hotmail.com.

Auteur

Marc Jansen