Bert Wagendorp in debatserie ‘Nieuw Licht’ in Der Aa-kerk

GRONINGEN

Bert Wagendorp maakt donderdag 25 januari zijn opwachting in de debatserie ‘Nieuw Licht’ in de Der Aa-kerk in Groningen.

De filosofen Coen Simon en Frank Meester gaan met journalist/ columnist/ schrijver Wagendorp in gesprek over diens essay ‘Vals spel’. Wagendorp geeft in dit essay zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld. Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan? Coreferenten zijn schrijver/ sportanalist/ oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica/ oud-wielrenner Bert Otten.

Professionalisering van de sport

Johan Huizinga waarschuwing in 1938 in het beroemde ‘Homo ludens’ dat 'de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan' door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport. Vandaag de dag zien we het resultaat. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld. In ‘Vals spel’ vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.

Bert Wagendorp

Bert Wagendorp is wielerfanaat, journalist en columnist voor de Volkskrant, en schrijver van onder meer de veelgeprezen bestseller ‘Ventoux’, de roman ‘Masser Brock’ en de rockopera ‘Lance the Rise and Fall’. Zijn boek ‘Ventoux’ vertelt het verhaal van de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers die tijdens het wielrennen verongelukt op de Mont Ventoux.
Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 7,50 (Studium Generale-kortingspas en studenten: € 5). Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda. Kaarten zijn fysiek verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde, Boekhandel Godert Walter en Studium Generale.

Auteur

Marc Jansen