Schaaklezing comedian Tex de Wit in Academiegebouw

GRONINGEN

Tex de Wit geeft maandag 22 januari een schaaklezing in het Academiegebouw in Groningen. Deze lezing is getiteld: ‘Schaken (en een beetje seks)’.

Tex de Wit doorloopt in zijn lezing op toegankelijke wijze het schaakspel. In vogelvlucht komen de regels, de rijke geschiedenis, de toekomst, iconische schakers als Fischer, Kasparov en Carlsen, humor, tragiek en het leven zelf voorbij.

Tex de Wit

Tex de Wit is comedian, presentator en schaker. Hij is niet alleen hoofdschrijver van het succesvolle Zondag met Lubach, hij verschijnt er ook geregeld in beeld als verslaggever of als expert. Daarnaast maakt hij de komische sketchshow Klikbeet, een serie over nieuwe media. De Wit is sinds 2013 aangesloten bij het roemruchte stand-up comedy gezelschap Comedytrain. Hij schaakt al zijn hele leven, behaalde de titel Fide-meester en is veelgevraagd schaakcommentator.

Tata Steel Chess Tournament

De schaaklezing wordt gegeven in aanloop naar de Groninger speelronde van het Tata Steel Chess Tournament.  Dit Tata Steel Chess Tournament, een van de meest prestigieuze schaakevenementen ter wereld, bestaat dit jaar tachtig jaar. In dat kader is woensdag 24 januari een speelronde in de stad Groningen aan. Grote schakers als Wesley So, Vladimir Kramnik, Anish Giri en wereldkampioen Magnus Carlsen spelen die dag hun wedstrijden in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
De lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen, vindt maandag 22 januari plaats (aanvang: 20.00 uur).

Auteur

Marc Jansen