IFFRiG: ruim vijftig films in vijf dagen

GRONINGEN

Het Groninger Forum (Hereplein) staat vanaf woensdag 31 januari in het teken van de 22ste editie van het IFFR in Groningen (IFFRiG). In vijf dagen tijd wordt een dwarsdoorsnede vertoond van al het moois dat het International Film Festival Rotterdam te bieden heeft.

Het Rotterdamse filmfestival is al jaren de Nederlandse radar voor het signaleren van stromingen, trends en grote talenten in de internationale filmwereld. Het festival heeft een neus voor eigenzinnig werk van jonge regisseurs uit alle hoeken van de wereld maar toont natuurlijk ook de grote successen van andere internationale festivals. De Groninger pocketeditie van het IFFR staat van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari gepland. In totaal worden meer dan vijftig films vertoond.

Rode loper

Openingsfilm van het IFFRiG is ‘La Hollandesa’, een roadmovie die laat zien hoe je jezelf kwijt kunt raken en jezelf ook weer terug kunt vinden. Over de rode loper komen hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen, scenarioschrijver Daan Gieles en producent Danielle Guirguis. Zij worden voorafgaand aan de film geïnterviewd door Nathan de Vries, presentator bij onder meer BNNVARA. Bij de film ‘Dorst’, een tragikomisch familiedrama met onder anderen Simone Kleinsma, komt de regisseuse Saskia Diesing vertellen over de film. Bij de essayfilm ‘Possessed’ zijn de regisseurs Metahaven en Rob Schröder aanwezig om hun filmervaringen te delen.

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten in de IFFRiG-programmering is de nieuwste film van Guillermo del Toro: ‘The Shape of Water’. De film kreeg op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw voor de beste film. Verder worden de Golden Globe voor Beste Musicalfilm of Komedie winnende film ‘Lady Bird’, alsmede het veelgeprezen drama ‘Phantom Thread’ van Paul Thomas Anderson, ‘The Florida Project’ met een glansrol van Willem Dafoe en de complete ‘Hivos Tiger Competition’ vertoond. Bovendien worden de prijzen voor de Beste Groninger Film 2017 uitgereikt.

Voorverkoop

Het complete programma staat inmiddels online: www.groningerforum.nl/iffr. Het programmaboekje is vanaf zaterdag 20 januari te vinden op alle locaties van het Groninger Forum en op diverse locaties in Stad en Ommeland. De voorverkoop met bijbehorend tarief van € 8 start woensdag 24 januari 09.00 uur aan de kassa van Hereplein 73 en om 10.00 uur online. Vanaf 27 januari geldt het normale tarief van € 10,50 en kunnen studenten en jongeren vanaf dan een kaartje kopen met het speciale tarief van € 5,50.

Auteur

Marc Jansen