Nominaties Groninger sportprijzen bekend

GRONINGEN

Thijmen Kupers, Sophie Souwer en Daidai Ntab zijn genomineerd voor de titel (Groninger) Sporter van het Jaar 2017.

Het publiek kan van maandag 22 januari tot en met zondag 11 februari op www.sportpleingroningen.nl/sportgala2017 stemmen op zijn favoriet. De uitslag wordt donderdag 15 februari bekendgemaakt tijdens het Groninger Sportgala 2017 in MartiniPlaza in Groningen. Middellange afstandsloper Thijmen Kupers kan terugkijken op een zeer succesvol jaar. Hij onderscheidde zich met name op de 800 meter. De atleet won deze afstand op het NK Indoor, de FBK Games en de Stockholm Bauhaus Athletics. Op de 1500 meter veroverde hij de nationale titel en werd hij vijfde op het EK Indoor. Roeister Sophie Souwer behaalde aansprekende resultaten in de dubbelvier. Zo won zij in mei zilver op het Europees kampioenschap om vervolgens in september goud op deze discipline binnen te halen tijdens het WK in Florida. Schaatser Daidai Ntab beleefde een jaar met twee gezichten. Hij won goud op de 500 meter op het NK Afstanden en won ook het World Cup-klassement op deze afstand. Daar staat tegenover dat hij er, door twee valse starts op het OKT, niet in slaagde zich te plaatsen voor de Olympische Spelen dit jaar.

Sportploeg

Behalve voor de titel Sporter van het Jaar 2017, heeft de Sportprijscommissie sportteams en sporters genomineerd voor de titels Sportploeg van het Jaar 2017 en Sporttalent van het Jaar 2017. De strijd om de titel Sportploeg van het Jaar 2017 gaat tussen Donar en Abiant Lycurgus. Ook in deze categorie bepaalt het publiek de uitslag (door te stemmen). De basketballers van Donar wonnen in 2017 het landskampioenschap, de NBB-beker én de Supercup. Daarnaast plaatste het team van coach Erik Braal zich voor de tweede ronde van de FIBA Europe Cup. De volleyballers van Abiant Lycurgus prolongeerden hun landstitel en wonnen wederom de Supercup.

Sporttalent

Bij de talenten zijn Chris Huizinga, Iris Hochstenbach en Rienk Mast genomineerd. In deze categorie kiest de Sportprijscommissie de winnaar. Schaatser Chris Huizinga won goud op WK Junioren, roeister Iris Hochstenbach won zilver op het WK onder 23 jaar en basketballer Rienk Mast werd tijdens het EK onder 16 jaar verkozen in All Star Team .

Provinciale Sportprijs

Behalve de titels Sporter, Sportploeg en Sporttalent van het Jaar 2017 wordt tijdens het Groninger Sportgala de Provinciale Sportprijs uitgereikt. Dit is een oeuvreprijs waarmee de provincie Groningen haar waardering voor de winnaar laat blijken. Het Groninger Sportgala 2017 is een gezamenlijk initiatief van Sportplein Groningen en de gemeente Groningen.

Auteur

Marc Jansen