Vocaal ensemble Cantatrix in de Der Aa-kerk

GRONINGEN

Vocaal ensemble Cantatrix geeft zondag 28 januari een concert in de Der Aa-kerk in Groningen.

Cantatrix brengt het koorwerk ‘Romancero Gitano’ van Mario Castelnuovo-Tedesco. Dit onder leiding van de Letse gastdirigent Krista Audere. Jan Bartlema begeleidt het koor op gitaar.

Federico García Lorca

De poëtische tekst van het ‘Romancero Gitano’ is van de hand van Federico García Lorca (1898-1936). Deze Spaanse dichter en toneelschrijver wordt door velen gezien als de grootste die zijn land heeft voortgebracht. García Lorca was openlijk homoseksueel, maar mocht in zijn land niet zijn wie hij was. Vanwege zijn liefde voor de armen en de kanslozen, zijn gevoel voor de smartelijke poëzie van hun leven, werd hij tijdens de Spaanse burgeroorlog gedood. Zijn boeken, waaronder ‘Romancero Gitano’, werden in het openbaar verbrand. Zijn graf is nooit gevonden. García Lorca werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van Franco’s terreur. Het dossier over zijn moord is tot op heden nog niet gesloten.

Mario Castelnuovo-Tedesco

De componist is Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968). Afkomstig uit een joodse familie, vluchtte hij in 1933 - na de Italiaanse rassenwet - met zijn gezin naar Amerika. Daar kwam hij in Hollywood terecht, waar hij als componist van filmmuziek werd aangesteld. Bij grote filmstudio's werkte hij aan partituren van ruim tweehonderd films. Vaak werd zijn naam vanwege zijn joodse afkomst niet vermeld.
Aanvang: 15.30 uur. Entree: € 18. Meer informatie/ kaartverkoop: www.cantatrix.nl.

Auteur

Marc Jansen