Autistische cabaretier Fabian Franciscus met ‘VLAFEEST’ bij Usva

GRONINGEN

Cabaretier Fabrian Franciscus staat donderdag 8 februari met zijn nieuwste show ‘VLAFEEST’ in Cultureel Studentencentrum Usva in Groningen.

Fabian Franciscus is een cabaretier met een missie. In zijn laatste ‘viral video’ op Facebook heeft hij het uitgebreid over zijn autisme. Hij beschrijft hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt. “Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik naar voren wil brengen. Ik merk dat er nog steeds veel onduidelijkheid en onbegrip heerst over het hebben van autisme. In mijn shows speel ik met dat spanningsveld. Zeker als kind had ik daar veel last van. Ik merkte dat mensen me niet goed begrepen of dat ik niet goed kon uiten wat ik voelde of bedoelde. Ik werd gezien als een rare snuiter. Dat heeft soms tot rare en vervelende situaties geleid. Mensen kunnen soms erg hard zijn als ze je niet begrijpen. Achteraf kan je ze dat niet kwalijk nemen. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen. Sommige van die mensen komen nu naar mijn show en zijn stom verbaasd over het verschil in hoe ze me toen kenden en hoe ik nu met zelfvertrouwen speel tijdens mijn shows.” https://youtu.be/Dd51_pjB7UE Fabian won door heel de wereld prijzen met zijn cabaret. “Mijn show gaat natuurlijk niet alleen over dat autisme, maar het is wel een belangrijk deel van me. Het feit is wel dat ik er een heel eigen blik op de wereld door heb. Op die manier zet ik mijn eigenaardigheid in als een kracht. Dingen die voor de meeste mensen heel normaal zijn kunnen voor mij soms heel gek en absurd overkomen.” “Hoewel sommige dingen voor mij wat absurder kunnen overkomen dan voor de meeste mensen denk ik dat veel mensen zich zullen herkennen in mijn show. Maar los van dat wil ik mijn bezoekers vooral een avond lachen bezorgen, het liefst keihard als dat moet. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?”
De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaartverkoop (9 euro; studenten 7 euro): http://bit.ly/2DujN3l.

Auteur

Marc Jansen