Lezingenserie ‘Slavernij - Van Gouden Eeuw tot Zwarte Bladzijde’

GRONINGEN

Studium Generale Groningen heeft een lezingenserie georganiseerd over het Nederlandse slavernijverleden. De reeks is getiteld: ‘Slavernij - Van Gouden Eeuw tot Zwarte Bladzijde’.

De lezingenserie wordt donderdag 1 februari afgetrapt met de lezing ‘Sporen van slavernij in Groningen’. Historica Barbara Henkes neemt het publiek hierin mee op een virtuele wandeling door stad en ommeland. Ook in Groningen zijn namelijk veel gebouwen, plekken, schilderijen en voorwerpen die herinneren aan de slavenhandel.

Karwan Fatah-Black

Historicus Karwan Fatah-Black geeft dinsdag 6 februari de tweede lezing in de reeks. Zijn lezing ‘Slavenhandel naar West en Oost’ gaat over het Nederlandse aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel. Nederlandse handelaren vervoerden naar schatting 600.000 tot slaaf gemaakte mensen naar Noord- en Zuid-Amerika. Minder bekend is dat er ook een bloeiende handel naar Azië was, met de Verenigde Oost-Indische Compagnie als drijvende kracht

Richard Kofi

Cultuurwetenschapper en beeldend kunstenaar Richard Kofi sluit de reeks maandag 19 februari af met de lezing ‘Heden van het slavernijverleden’. Kofi maakte voor het Tropenmuseum de tentoonstelling ‘Heden van het slavernijverleden’, waarin het perspectief van zwarte mensen centraal staat.
De lezingen vinden alle plaats in het Academiegebouw in Groningen. Meer informatie: www.sggroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen