Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest in San Salvatorkerk

GRONINGEN

Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest geeft zaterdag 27 januari een concert in de San Salvatorkerk in Groningen. Op het programma staan de ‘Trauerode’ en ander werk van Johann Sebastian Bach.

Koningin Christiane Eberhardine, vrouw van de Saksische keurvorst August ‘der Starke’ overleed 5 september 1727. Om religieus-politieke redenen kon er geen kerkelijke herdenkingsdienst worden gehouden; in plaats daarvan vond een wereldlijke herdenking plaats, georganiseerd vanuit de Leipziger Universiteit.

Trauerode

De opdracht voor de te componeren gelegenheidsmuziek ging naar Bach. Hij ette bij het componeren van deze ‘Trauerode’ zijn beste beentje voor: hij viel niet terug op eerder gecomponeerde muziek, hergroepeerde de plechtige tekst van J.C. Gottsched naar eigen inzicht en vervaardigde een stemmige cantate in tien delen. De orkestbezetting was uitzonderlijk: naast de gebruikelijke fluiten, hobo’s, strijkinstrumenten en continuo schreef Bach aparte partijen voor twee gamba’s en twee luiten.

Andere Bach-werken

Behalve zijn ‘Trauerode’ voert het door André Cats geleide Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest de vijfde cantate uit Bachs Weihnachtsoratorium (BWV 248) en het ‘Kyrie’ uit diens ‘Hohe Messe (BWV 232) uit.
Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: andre.cats10@gmail.com of catskoren.com.

Auteur

Marc Jansen