Filmklassieker ‘A Page of Madness’ in Der Aa-kerk

GRONINGEN

In de Der Aa-kerk in Groningen wordt vrijdag 2 februari de film ‘A Page of Madness’ van de Japanse regisseur Teinosuke Kinugasa vertoond. Deze klassieker uit 1926 wordt muzikaal begeleid (live) door het Monotak Collectief. Dit gebeurt in het kader van het het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG).

Teinosuke Kinugasa sleurt de kijker mee in de irrationele belevingswereld van de hoofdpersoon; schots en scheve decors, ongebruikelijke camerastandpunten en sterke licht-donkereffecten. Het verhaal laat de waanvoorstellingen zien van een bewoner van een gekkenhuis, naar een kort verhaal van de Japanse schrijver Yasunari Kawabata. De film werd jarenlang verloren gewaand, totdat Kinugasa in 1971 bij toeval in een aarden pot op zijn eigen zolder het negatief van de film terugvond.

Monotak Collectief

Het Amsterdamse Monotak Collectief zorgt met onder andere noise, elektronica, gitaren en slagwerk voor de muzikale film-score. Het Monotak Collectief bestaat uit Bart de Vrees (percussie en elektronica), Eric de Clercq (percussie), Ivo Bol (elektronica en live sampling), Dirk Bruinsma (saxofoon, basgitaar), Paul Glazier (zither, elektrische gitaar, elektronica) en voor deze gelegenheid met Nora Mulder (orgel en noise). De donkere klanken van het historische Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk klinken evenzeer in de soundtrack.

IFFRiG

De Groningse pocketeditie van het IFFR vindt plaats van 31 januari tot en met 4 februari. In vijf dagen tijd vertoont het Groninger Forum een dwarsdoorsnede van al het moois dat het International Film Festival Rotterdam te bieden heeft. Deze voorstelling in de Der Aa-kerk is georganiseerd door het Groninger Forum en Prime, in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen (Der Aa-kerk) en met dank aan het Grand Theatre.
Aanvang: 20.00 uur. Kaartverkoop: www.groningerforum.nl en aan de kassa van het Groninger Forum (Hereplein).

Auteur

Marc Jansen