Open dag hippische opleidingen Terra MBO

GRONINGEN/ ASSEN

Terra Groningen houdt zaterdag 3 februari, samen met Terra Meppel en Emmen, een open dag voor de hippische opleidingen niveau 3 en 4. Belangstellenden zijn van 12.00 uur tot 15.00 uur welkom in het schoolbedrijf, Hippisch Centrum Sunrise-Stables in Assen.

Bezoekers komen tijdens de open dag in aanraking met alle facetten van de hippische opleidingen niveau 3 en 4 én zien de studenten aan het werk. Studenten geven in de stallen demonstraties op het gebied van verzorging. Ook krijgen studenten rij- en springlessen en vertellen ze hoe het gaat met de beschikbaarheid van paarden. Daarnaast is een team van docenten en instructeurs aanwezig om bezoekers uitleg te geven over de opleiding.

Elke dag rijles

Terra is de enige mbo-opleiding in Noord Nederland waar studenten naast het ORUN-diploma Instructeur Basissport ook het ORUN-diploma Instructeur Wedstrijdsport kunnen halen. Studenten die deze richting kiezen, krijgen elke dag rijles. Ze volgen de opleidingen met hun eigen of een gehuurd paard en nemen deze mee naar de opleiding. De paarden staan op stal bij het schoolbedrijf, Hippisch Centrum Sunrise-Stables in Assen. Het schoolbedrijf wordt door de studenten zelfstandig geleid. Ook organiseren de studenten wedstrijden, waaronder het jaarlijkse Terra-concours. Studenten die van ver komen, kunnen ook woonruimte huren voor het verblijf op locatie, waar ze samen met andere studenten zelfstandig kunnen wonen.

Functies binnen hippische wereld

Bij de hippische opleidingen van Terra mbo kunnen studenten kiezen voor verschillende niveaus die opleiden voor diverse functies binnen de hippische wereld: medewerker paardensport en -houderij (niveau 2), vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (niveau 3), hippisch bedrijfsleider (niveau 4) of hippisch instructeur (niveau 4). Op niveau 3 en 4 zit in de opleiding standaard de opleiding ‘aspirant-instructeur’, studenten kunnen dit in de vierjarige opleiding niveau 4 afronden op ‘instructeursniveau’. Studenten die bij Terra de hippische opleiding voor instructeur volgen, krijgen nu ook het ORUN-diploma bij hun mbo-diploma. Studenten die kiezen voor de opleiding niveau 3 of niveau 4 bedrijfsleider volgen deze deels bij het schoolbedrijf Sunrise Stables in Assen en deels bij de vestiging van aanmelding (Emmen, Groningen of Meppel). De opleiding niveau 4 instructeur wordt voor het overgrote deel gevolgd bij Sunrise Stables in Assen en voor een klein deel in Meppel.

Auteur

Marc Jansen