Uurtje Cultuurtje: lezing over de aanleiding tot de Trojaanse Oorlog

GRONINGEN

Gerry Mulder geeft zaterdag 3 februari in Sociëteit De Harmonie in Groningen een lezing over de aanleiding tot de Trojaanse Oorlog. Zij doet dat in het kader van de lezingenserie ‘Uurtje Cultuur’ van de sociëteit.

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Trojaanse Oorlog en Odysseus, die de list met het houten paard bedacht. De uitdrukking ‘het paard van Troje binnenhalen’ wordt ook nog steeds gebruikt. Maar wat was eigenlijk de aanleiding tot deze oorlog, die tien jaren duurde? Dat was een ordinaire ruzie tussen een stel Griekse godinnen: Hera, Pallas Athene en Aphrodite. En door wie werd deze ruzie veroorzaakt? Door Eris, de godin van de twist, die niet voor een feest werd uitgenodigd en toen uit woede een gouden appel de feestzaal inrolde, waarop geschreven stond: ‘Voor de mooiste’. En Paris, zoon van de Trojaanse koning, had de hachelijke taak de mooiste godin kiezen... Hij koos Aphrodite, omdat die hem de mooiste vrouw ter wereld beloofde. Dat was de schone Helena, koningin van Sparta. Deze Griekse vrouw werd door de Trojaanse Paris geschaakt. Dat betekende oorlog. Moeten we Helena nu als een instrument der goden beschouwen of als een femme fatale? Deze vraag wordt al meer dan tweeduizend jaar besproken.

Gerry Mulder

Gerry Mulder is classica en heeft jaren Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming onderwezen. Tegenwoordig geeft ze cursussen Latijn en Klassieke Oudheid aan de Senioren Academie te Groningen (HOVO).
De lezing duurt van 15.30 tot 17.30 uur. Entree: 5 euro (leden gratis). Inschrijving: lezing@sociëteitdeharmonie.nl.

Auteur

Marc Jansen