Jos Jansen op de Haar In Stad | Smakelijke tuinwerkdag

Groningen

In 1838 verhuurt voor het eerst in Nederland een organisatie volkstuinen. Dat gebeurde in Franeker door de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bleven de meeste volkstuinen echte moestuinen. De opbrengst aan groente en fruit was een welkome aanvulling. In de loop van dat decennium verdween de economische functie van de volkstuin grotendeels en kwam langzamerhand de siertuin op. Volkstuinieren is nu een vorm van openluchtrecreatie, of dat nu spitten, snoeien, planten of oogsten is. Of gewoon lekker nietsdoen op je tuin, een boek lezen of een potje slap ouwehoeren met je tuinbuurman.

Nederland telt 240.000 volkstuinen, verdeeld over ongeveer duizend tuinverenigingen. In de stad Groningen zijn Piccardthof en Tuinwijck de bekendste verenigingen. Zelf heb ik een volkstuin bij VVK, de Vereniging Volkstuineigenaren Kooiweg. Het complex ligt nabij de Helperzoom, langs het spoor. Tegenover de ingang liggen de voetbalvelden van Oranje Nassau, Blauw Geel en Amicitia VMC. Zaterdag was het een drukte van belang op de tuinen aan de Kooiweg. Op het programma stond de jaarlijkse tuinwerkdag. De opkomst was met ongeveer veertig tuiniers prima. Zij klusten erop los onder een heerlijk zonnetje. Er werd met kruiwagens nieuwe houtsnippers over de paden verspreid. Waar nodig werden overhangende takken gesnoeid. Hier en daar werd gehakt gemaakt van een hinderlijke boomstronk en woekerende bramenstruiken werden een kopje kleiner gemaakt. Het complex met in totaal negentig volkstuinen kan er weer een jaartje tegenaan. Na hard werken was er zoals ieder jaar de beloning: de catering van Hansje Nieland, dit keer bijgestaan door haar dochter Marleen. De hartige taarten, fruit, belegde broodjes, groente, bouillon en andere lekkernijen smaakten als vanouds. Wie meer wil weten over moestuinieren kan op YouTube alle tien afleveringen bekijken van Maartens Moestuin. In ieder van de tien afleveringen vertelt Maarten ‘t Hart hoe hij groenten kweekt in zijn bij zijn huis gelegen moestuin. Aan het eind van iedere aflevering kookt Maarten een maaltijd met zijn oogst. “Veel te lekker gekookt”, zegt Maarten. “Hier ga je veel te veel van eten.”

Auteur

Albert-Jan Garama