Wel of geen vuurwerk in Stad? Gemeenteraad spreekt met experts over jaarwisseling

groningen

De gemeenteraad van Groningen houdt vandaag -23 mei -vanaf 19.45 uur een zogeheten expertmeeting over de jaarwisseling. Experts van onder meer politie, brandweer en GGD praten de raad bij over bijvoorbeeld vuurwerk en veiligheid.

De Groningse gemeenteraad houdt de expertmeeting met het oog op eventuele voorstellen over nieuw beleid rond de jaarwisseling in Groningen. Een aanleiding voor de bijeenkomst is het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van eind vorig jaar. Deze raad wil onder meer een verbod op vuurwerk dat letsel veroorzaakt zoals vuurpijlen.

Vuurwerkshows

Ook zou er een verbod moeten komen op vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast zoals vuurwerk dat alleen is ontworpen om een knaleffect te creëren. De Onderzoeksraad raadt burgemeesters aan te zorgen dat de viering een meer georganiseerd karakter krijgt om van de jaarwisseling een feest voor iedereen te maken. Gemeenten kunnen inwoners stimuleren en ondersteunen bij het organiseren van activiteiten. Het organiseren van professionele vuurwerkshows kan daar volgens de Onderzoeksraad bij horen.

Het gaat dinsdagavond om een openbare expertmeeting. Dat betekent dat iedereen die dat wil de bijeenkomst in het stadhuis kan bijwonen. De expertmeeting wordt ook live uitgezonden via de website van de gemeenteraad: https://groningen.raadsinformatie.nl.

Vuurwerkvrije zones

Met oud en nieuw raken jaarlijks honderden mensen gewond door vuurwerk. Ook vallen er vaak dodelijke slachtoffers. Verder vinden er tijdens de jaarwisseling op grote schaal verstoring van de openbare orde. Gemeenten nemen diverse maatregelen. Groningen is bijvoorbeeld sinds 2015 begonnen met vuurwerkvrije zones rond bijvoorbeeld ziekenhuizen en kinderboerderijen. Daarnaast neemt de gemeente samen met bijvoorbeeld politie, brandweer en WIJ Groningen maatregelen om de jaarwisseling rustig te laten verlopen.

Tijdens de expertmeeting vertellen mensen van onder meer de politie, brandweer en GGD over aspecten van de jaarwisseling waar zij mee te maken hebben. Experts die hun verhaal doen zijn onder anderen Monique Pennings, districtschef Regiopolitie Groningen, over oud en nieuw in de Groningse binnenstad, clustercommandant Dennis de Vlieg van de Brandweer over vreugdevuren en risicobranden en Frans Greven, toxicoloog van de GGD Groningen, over gezondheidsrisico’s door vuurwerk. Ook de ervaringen met oud en nieuw in Haren en Ten Boer komen aan de orde.

Discussienota

Een groepje raadsleden schrijft naar aanleiding van de expertmeeting een discussienota voor de gemeenteraad. Het college zal met een reactie komen. Het debat over de discussienota en de collegereactie kan later dit jaar mogelijk leiden tot nieuwe voorstellen voor het gemeentelijke beleid voor de jaarwisseling.
 


Auteur

albert-jan.garama