“Tractorsimulator van Terra, net echt!”   

groningen

Bij de Terra MBO-vestigingen in Emmen, Groningen, Meppel en Winschoten vond op woensdag 23 mei de voorpremière van de nieuwe tractorsimulator van Terra plaats.

Na een intensief samenwerkingstraject tussen Terra, New Holland en 3iSIM, kan de simulator nu gebruikt worden. Een bijzonder moment dat tijdens de voorpremière feestelijk werd gevierd met een groot aantal studenten, ouders, docenten en relaties.

Een van de bezoekers die de tractorsimulator tijdens de voorpremière heeft uitgeprobeerd is Joyce Sijbring, adviseur Praktijkleren bij SBB. “Ik vind het heel indrukwekkend. Het voelt als een echte tractor. Je zit op dezelfde hoogte en hebt echt het gevoel dat je op de weg rijdt. Het lijkt mij heel prettig om in de simulator de grondbeginselen van tractor rijden te leren. Je kunt alles rustig in je opnemen, er kan niets gebeuren. Dat is het grote verschil.” Joyce heeft, als oud-student van Terra Emmen, zelf ook tractor leren rijden. “Destijds konden we nog geen gebruik maken van de simulator. Dat had ik graag gedaan. Het is een laagdrempelige manier om tractor te leren rijden. Tenslotte is het toch best spannend om voor het eerst in de tractor te stappen, heel wat anders dan een auto. Het is een hele mooi simulator. Net echt!”

Zeer realistische nabootsing

Als enige in de wereld beschikt Terra over de innovatieve tractorsimulatoren. De simulatoren maken deel uit van de Terra Rijschool, waar studenten hun T-rijbewijs kunnen halen. In de simulator worden praktijksituaties zeer realistisch nagebootst en er kan meteen geoefend worden met gewenste verkeerssituaties. Bovendien gaan de lessen onder alle weersomstandigheden door. De situaties zijn toegespitst op de individuele student: het lesaanbod wordt afgestemd op het instapniveau, de vaardigheden en het leertempo van de student. Door het trainen in de tractorsimulator zullen daardoor minder praktijklessen nodig zijn. Dit betekent een veiliger, voordeliger en milieubewuster lesprogramma. Met een T-rijbewijs zijn studenten in staat om stage te lopen bij bedrijven en organisaties waarbij ze met de tractor de openbare weg op moeten.

Op de Terra MBO-vestiging in Meppel vond een dag later de wereldpremière van de nieuwe tractorsimulatoren van Terra plaats. De heer Bijl, gedeputeerde van provincie Drenthe, verrichte samen met twee studenten van Terra de officiële openingshandeling.


Auteur

albert-jan.garama