‘Dan is de wereld op z’n mooist’

GRONINGEN

Er zijn genoeg gewone Groningers die mooie dingen doen. Op Instagram zijn ze actief en de Gezinsbode laat ze aan het woord. In de eerste aflevering: fotograaf Melvin Jonker.

Door Vincent Trechsel

Hij weet exact waar de zon morgen opkomt, weet ook of er dan genoeg vocht in de lucht hangt en hij weet ook of het rond dat tijdstip windstil is. Melvin Jonker (30) is de Groninger variant van Piet Paulusma, maar dan wel met camera. Hij bezoekt een locatie om daar het perfecte plaatje te schieten. En dat perfecte plaatje vraagt een uiterst precieze voorbereiding. “Doe je dat niet, keer je echt teleurgesteld huiswaarts.”

Op Instagram deelt hij nu al een paar jaar zijn foto’s. Voornamelijk landschappen. Zonopkomst en – ondergang, mistige beekjes verstopt in de bossen, gekleurde luchten weerkaatsend op het water en soms iets uit de stad. Liefde voor de natuur zat er altijd al wel in, liefde voor fotografie is vier jaar geleden pas ontstaan, in Thailand. Melvin en zijn vrouw Lianne wilden beide dezelfde foto maken van een palmboom. Ze stonden na elkaar op dezelfde plek, maar de foto van Lianne was vele malen mooier. Daar snapte Melvin maar weinig van.

Verslaafd

Hij dook in de materie en verdiepte zich uiteindelijk in landschapsfotografie. Wat zijn nu goede composities en hoe creëer je bijvoorbeeld diepte in je foto’s? Van vragen als deze maakte Melvin een studie en sindsdien is hij naar eigen zeggen helemaal verslaafd aan fotografie. “Rond zonsopkomst is de wereld op z’n mooist”, vertelt hij met aanstekelijk enthousiasme. “De omstandigheden die je dan treft, zijn zo verschrikkelijk mooi. Iedereen slaapt nog en ik ben bezig de perfecte foto te maken. Als dat lukt, is dat een geluksmoment.”

Dat hij zoveel weet van het weer, de zon, de tijden, is allemaal dankzij apps op zijn telefoon. Het is een wat technisch verhaal, maar als Melvin op locatie staat, kan hij via een app op zijn telefoon zien in welke baan de komende periode de zon de hemel opzoekt. De zon komt immers nooit op exact dezelfde plek op en dus is de weg omhoog ook nooit hetzelfde. Als je net als Melvin een foto van de Tasmantoren – die omgekeerde U in de wijk Oosterhoogebrug – wilt maken met precies de zon daaronder is het wel verdomd handig dat je weet wanneer dat kán gebeuren. Want zo verzekert Melvin: “Zo’n foto is maar drie dagen in het jaar te maken. Daarnaast wil ik reflectie in het water, dus het mag niet waaien. En het moet natuurlijk helder zijn omdat ik de zonnestralen wil vastleggen.”

Verzadigd

Die foto van de Tasmantoren en ruim 200 andere zijn te bewonderen op zijn Instagram-account. Bijna 2500 mensen volgen hem al. De likes stromen weliswaar binnen, ervan leven blijkt toch lastig. Zeker in een verzadigde markt met landschapsfotografie als hoofdmoot is het moeilijk verkopen, al gebeurt dat naar eigen zeggen ‘toch regelmatig’. Melvin verdient de kost als instructeur bij Defensie en geeft daarnaast workshops basisfotografie, en rondleidingen door de stad namens het online magazine I Go Groningen. Voor dat blad gaat hij op zoek naar lokale hotspots in de stad. De tour eindigt op een speciale plek met een betoverende zonsondergang. Waar dat precies is en hoe laat het dan is? Dat weet alleen Melvin.

Melvin Jonker is te volgen op https://www.instagram.com/melvin_jonker/. Wil je ook deel uitmaken van deze serie, stuur dan een mailtje naar gezinsbode@ndcmediagroep.nl.