Herinnerings in beeld: De Papiermolen

GRONINGEN

De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: De Papiermolen

-Waar vermaken kinderen zich nou beter op een warme zomerdag dan in De Papiermolen? Deze zomer zit dat er helaas niet in, De Papiermolen is namelijk gesloten vanwege een anderhalf jaar durende renovatie.

In de eerste helft van de twintigste eeuw zwommen mensen in de ‘Gemeentelijke Bad- en Zweminrichting’ aan de Kleine Badstraat. Voor de betalende bezoekers was er het grotere ‘Herenbad’, terwijl de niet-betalende bezoekers zwommen in wat in de volksmond het ‘Loezenbad’ werd genoemd. Zwemmen werd steeds populairder en de voorzieningen aan de Kleine Badstraat waren simpelweg niet meer voldoende. Daarom ontwierp architect Jacobus Koolhaas De Papiermolen, het openluchtzwembad dat tussen 1953-1955 gebouwd werd.

De foto is uit in het jaar van de opening, uit 1955. Van kinderen die in de rij staan bij de duikplank tot een oudere heer in pak met een hoed op; iedereen geniet van de zomer bij De Papiermolen. Tussen de parasols en bloembakken staat zelfs nog een ouderwetse telefooncel.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl/.