Herinnerings in beeld Wat een poppenkast!

GRONINGEN

De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Wat een poppenkast!

Oosterparker, meubelmaker maar bovenal gepassioneerd poppenspeler Koos de Munck in een geanimeerd gesprek met de domme agent, Jan Klaassen, Katrijn, en een stel nieuwsgierige kinderen. De Munck (1909-2000) begon op zijn 19e met poppenspelen nadat hij op de Meikermis voor het eerst een poppenkastspeler aan het werk zag. Hij trouwde, kreeg drie zoons en vooral net na de oorlog had hij veel aanvragen voor zijn poppenkast, er was immers veel te vieren!

Het Akerkhof was zijn vaste stek en met Groningens Ontzet was hij op de Ossenmarkt te vinden. Ook was hij altijd van de partij op het jaarlijkse Vakantiekinderfeest bij Beilen. Met Sinterklaas vermaakte hij de patiëntjes op de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis. Vervoer van de kisten met poppenkast verder de provincie in ging in die tijd per fiets of met een bodewagen vanaf het bodenterrein. De kast én poppen maakte De Munck overigens zelf.

Heb jij Jan Klaassen, Katrien en de domme agent wel eens gezien in De Munck’s poppenkast?

Woensdag 25 juli kan dat nog een keer! Om 14.00 uur dragen de zoons van Koos de Munck de poppenkast officieel over aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Met origineel poppenkastspel!

Kom je ook kijken en herinneringen ophalen?

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.